Welke melk voor cappuccino / latte macchiato geeft het mooiste en lekkerste melkschuim?

Ik ga je zometeen uitleggen welke melk voor cappuccino / welke melk voor latte macchiato het beste is. Maar één ding kan ik je alvast vertellen: het is deels ook kwestie van persoonlijke smaak! Zometeen meer hierover…

Cappuccino is in de horeca een van de meest bestelde Italiaanse koffievarianten. Maar ook thuis maken steeds meer koffieliefhebbers de lekkerste cappuccino.

Lekkere cappuccino bestaat uit perfect gemaakte espresso met goed opgeschuimde melk. Maar een belangrijke succesfactor is daarbij ook de keuze van de melk. Welke melk voor cappuccino je gebruikt bepaalt niet alleen de smaak, maar ook of het mooi egaal microschuim wordt dat lang stevig blijft.

Wat is melk?

Om te weten welke melk voor cappuccino het meest geschikt is, is het handig om te begrijpen wat de 'ingrediënten' van melk zijn.

Meestal bedoelen we hier koemelk. Deze bestaat uit water, vitaminen, mineralen, vet, eiwitten en lactose.

Het vet zorgt voor de romige smaak en het zachte mondgevoel. De eiwitten zorgen er voor dat je er stevig melkschuim van kunt maken. De lactose zorgt voor het zoetje in het melkschuim.

Je kunt ook melk opschuimen met sojamelk of amandelmelk als vegetarisch alternatief.

Volle melk of magere melk voor het beste melkschuim?

Welke melk voor cappuccino is het meest geschikt? Volle-, halfvolle- of magere melk? Ga voor volle melk want de vetten zorgen voor lobbig en romig melkschuim.
Welke melk voor cappuccino? Magere, halfvolle of volle melk?

Vette melk = volle melk. Vet geeft een romige smaak af. Dus hoe vetter de melk, des te voller en romiger wordt je cappuccino, latte macchiato of caffe latte. Met volle melk krijg je ook een mooi lobbig melkschuim

Het ‘voordeel’ van magere melk lijkt dat het snel opschuimt en veel volume geeft. Maar dit grote volume komt door de grote luchtbellen.

Helaas lossen die luchtbellen alweer heel snel op. Dat geeft een droog schuim en dat komt de smaak zeker niet ten goede. En dat is nou net wat je niet wilt. 

Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker.

Dus ga voor vette melk. Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.

Let op: het vet van de melk onderdrukt ook enigszins de smaakkarakteristieken van de koffie. Pas dus je koffiebonen aan als je een cappuccino of latte macchiato drinker bent. Zie het artikel over de keuze van de juiste koffiebonen onder aan deze pagina.

Welke melk voor cappuccino? Houdbare of verse melk?

Houdbare melk wordt 1 – 2 seconden verhit bij een temperatuur van ca 135 graden. Dat proces heet steriliseren. Daardoor is deze melk lang houdbaar

Ik vind verse melk lekkerder, maar jij misschien niet. Beide kwaliteiten zijn prima geschikt om mee op te schuimen.
Welke melk voor cappuccino? Houdbare of verse melk?

Door dit sterilisatieproces worden eiwitten en vetten beter gemengd. Daardoor gaan de eiwitten en vet nog makkelijker schuimen.

Verse melk wordt verhit tot 72 graden. Ook wel pasteuriseren genoemd.

Ondanks de wat mindere schuimeigenschappen, heeft voor mij verse melk de voorkeur, al heb ik die niet altijd in huis. Dan is houdbare ook prima.

Maar je proeft zeker verschil! Maar lastig om aan te geven waar dat nou precies in zit. Bovendien is dit ook persoonlijk. Wat ik minder lekker vind kan een ander wel weer lekker vinden…

Op internet lees je daarover ook veel verschillende meningen. Sommige barista’s gaan voor verse melk, de andere zweert bij houdbare melk.

Daarom kan ik maar één advies geven: probeer zelf uit wat jij het lekkerste en/of makkelijkste vindt.

Biologische of niet biologische melk?

Welke melk voor cappuccino heeft de voorkeur? Biologische of niet biologische melk? Laat ook hier je persoonlijke smaak spreken. In principe zijn beide kwaliteiten goed geschikt.
Welke melk voor cappuccino? Biologisch of juist niet?

Werk je graag met biologische producten? Dan wil je natuurlijk ook biologische melk gebruiken.

In principe kun je met biologische melk ook heel goed opschuimen. Maar helaas zijn ook hier de ervaringen verdeeld. Sommige zweren er bij, anderen vinden het niks.

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak van soms slecht schuimende biologische melk. Maar er was geen duidelijke conclusie.

Anderzijds blijkt dat er in de horeca zo’n 20% werkt met biologische melk voor cappuccino. Dan zou het toch goed moeten werken?

Dan zou het toch goed moeten werken?

Het ene merk biologische melk zal zeker qua samenstelling afwijken van het andere merk. Ook hier geldt dus: gewoon zelf uitproberen welke melk voor cappuccino het mooiste resultaat geeft.

Veel of weinig eiwit van belang?

Jazeker! Hoe hoger het eiwitgehalte, des te stabieler is het melkschuim.

Goed om te weten: het eiwitgehalte is bij magere, halfvolle en volle melk van hetzelfde merk gelijk.

Als het opschuimen niet wil lukken, ga dan op zoek naar een merk dat meer eiwitten bevat.

Speciale cappuccinomelk zinvol of niet?

Ja en nee. Met speciale cappuccino melk weet je zeker dat de melk voldoende eiwitten en vetten heeft voor een super resultaat. Maar soms wordt er ook suiker aan deze melk toegevoegd en dat moet maar net je smaak zijn.

In principe kun je met volle melk met voldoende eiwit ook een super resultaat behalen. Maar als je het prettig vindt dat de melk al wat gezoet is, dan zul je zeker enthousiast zijn over de speciale cappuccinomelk.

Temperatuur van de melk

Melkthermometer Motta meet nauwkeurig en snel je melk temperatuur. Zo voorkom je eenvoudig oververhit melkschuim. Uitgevoerd met clip voor bevestiging aan je melkkan.

NIet alleen de vraag welke melk voor cappuccino, maar ook de temperatuur speelt een belangrijke rol. Hopelijk wist je al dat je altijd met ijskoude melk moet werken. Bewaar je melk daarom altijd in de koelkast.

Door met ijskoude melk te werken zorg er ervoor dat je voldoende tijd hebt om de melk mooi op te schuimen. De melk mag namelijk nooit warmer worden dan 70 graden. Gebruik daarvoor een speciale melkthermometer.

Hergebruik van de opgeschuimde melk

Het kan natuurlijk gebeuren dat je teveel melk hebt opgeschuimd. Laat dit afkoelen en zet het in de koelkast. Vul het eventueel aan met meer melk en je kunt het dan gewoon nog een keer opschuimen.

Belangrijk bij het opnieuw gebruiken van reeds opgeschuimde melk: deze mag nooit boven de 70 graden zijn geweest want dan lukt het niet meer.

Meer weten over melk opschuimen, cappuccino of latte macchiato maken?

Als het goed is weet je nu veel beter welke melk voor cappuccino je moet kiezen.

Maar er zijn meer interessante weetjes om succesvol melk op te schuimen. Lees daarom ook de volgende leerzame artikelen:

TIP! Wil je genieten van perfecte cappuccino of latte macchiato? Wil je geen bittere of zure smaakjes in je Italiaanse koffie?

>> Bestel de best geteste koffie en maak èchte Italiaanse cappuccino >>

P.S. Vind je dit artikel over de keuze welke melk voor cappuccino je moet nemen interessant? Deel het gerust. Alvast hartelijk bedankt!