Koffie bestellen voor in je percolator – espressopotje (Bialetti)? Lees waar je op moet letten…

De percolator is razend populair, met name die van Bialetti. Het is espresso maken zoals de Italianen dat doen. Maar welke koffie moet er in de percolator om echte Italiaanse koffie te krijgen?

Allereerst zal ik iets schrijven over gemalen koffie en daarna over hele bonen voor wie zelf maalt.

Welke gemalen koffie is de beste keuze voor de percolator?

Het is belangrijk dat je bij het kopen van gemalen koffie voor de percolator weet waar je op moet letten. De meeste gemalen koffiesoorten die in de schap liggen zijn namelijk bedoeld voor een espressomachine.

Deze espressomaling is echter veel te fijn voor de percolator. Een espresso-apparaat werkt met hoge druk en heeft daarom een fijne maling nodig. Maar een percolator vraagt om een zogenaamde mokamaling of moka koffie. Deze is dus duidelijk wat grover gemalen dan de espressomaling.

Welke koffie in percolator ?Vaak staat er op de verpakking ook een kleine afbeelding op van de percolator. Let hier dus goed op en vraag bij twijfel altijd even na.

Maar je kunt natuurlijk ook de moka koffie bestellen die ik zelf uit Italië importeer. Dan krijg je een fantastische koffie uit Toscane, zo dat je gegarandeerd het typische Italiaanse koffiekarakter gaat beleven.

De koffie hieronder is een selectie gemalen koffie die absoluut geschikt is voor de percolator (ook al staat er soms espressomaling bij).

Welke koffiebonen zijn het best geschikt voor de percolator?

Bezit je een elektrische bonenmaler? Dan ben je in meerdere opzichten in een bevoorrechte positie. Namelijk altijd vers gemalen koffie en je kunt zelf de optimale maalgraad instellen voor de percolator.

Welke maalgraad geeft de lekkerste percolatorkoffie

Zoals ik al zei vraagt de percolator om een wat grover maling dan de espressomachine. Dat komt omdat de percolator met een lagere druk werkt. Met een te fijne maling zou de percolator niet of met teveel moeite het water door het koffiemaalsel kunnen persen.

Als het water er te lang over doet krijg je een koffie die bitterder gaat smaken dan wenselijk. Wat is dan wel de optimale maalgraad? De stand is per merk/model verschillend dus hier is geen universele ideale instelling van toepassing.

Kwestie van uitproberen dus. Niet te fijn, maar ook een niet te grove maling. In het laatste geval passeert het water te makkelijk de koffie. De extractie is dan te kort geweest en dat betekent slappe, karakterloze koffie.

Met welke koffiebonen krijg je de lekkerste percolatorkoffie?

In principe alle bonen! Maar ga natuurlijk wel voor kwaliteit omdat je uiteindelijk wel een koffie met Italiaans karakter wilt krijgen toch?

Meestal wordt voor een melange met een relatief hoog gehalte aan robustabonen gekozen. Dat geeft een prettige pittige koffie. Koop wel een goede kwaliteit zo dat je zeker weet dat je geen ongewenste bitters of zuren in je koffie gaat proeven.

Welke koffiebonen de lekkerste koffie geven hangt o.a. af van je persoonlijke smaak. Ben je een liefhebber van hele pittige koffie en/of drink je de koffie met melk? Ga dan voor de Caffè New York Extra R.Mijn favorieten voor de percolator zijn de Extra R en XXXX van Caffè New York. Deze koffies importeer ik zelf direct van de koffiebranderij in het mooie Italiaanse Toscane. Eerstgenoemde is de meest pittige en zeker aan te raden als je ook nog – opgeschuimde – melk aan je koffie toevoegt.

De Extra XXXX heeft een wat lager gehalte aan robustabonen en dus meer Arabicabonen. De Extra XXXX bevat zelfs wat exclusieve Jamaica Blue Mountain bonen voor de echte fijnproevers. Dit proef je met name als je de koffie zwart drinkt.

Hopelijk is je nu duidelijk welke koffie in percolator de juiste keuze is. Maar stuur me gerust een berichtje als je nog vragen hebt.

Ook interessant om te lezen: