Heldere uitleg over de verschillende soorten koffie

Er komen steeds meer soorten koffie!

Koffie is populair. Er duiken steeds meer koffiebars en koffiecafés op, en dat is niet voor niets. Waar men ‘vroeger’ tevreden was met een gewoon kopje koffie, worden er nu andere soorten koffie zoals cappuccino, latte macchiato of ristretto besteld.

Daarom zet ik de bekendste soorten koffie voor je op een rij

Van alle Italiaanse soorten koffie zijn de espresso en cappuccino het meest bekend.

Espresso

Espresso is een klein kopje zeer geconcentreerde koffie, die wordt gemaakt door onder hoge druk water door gemalen koffie te persen. Koffiebonen zelf malen heeft de voorkeur. Maar vakkundig gebrande en gemalen Italiaanse koffie gaat uiteraard ook prima.

Een doppio espresso of dubbele espresso is gewoon een dubbele hoeveelheid espresso in één kopje.

Een goede espresso herken je aan de crèmelaag bovenop de espresso, ook wel crema genoemd. De smaak van een espresso is een compositie van zuur, bitter en zoet. Door verschillende soorten koffie bonen te gebruiken, zoals Arabica en Robusta bonen, kun je zelf je favoriete melange ontdekken.

In Nederland wordt de espresso nog niet zoveel gedronken, omdat niet veel mensen weten hoe je de perfecte espresso maakt. Jammer, want een echte Italiaanse espresso smaakt als een bonbonnetje!

Cappuccino

Waarschijnlijk één van de meest bekende soorten koffie in Nederland! Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Voor het maken van een heerlijke cappuccino zijn verschillende zaken belangrijk. Natuurlijk de basis, een goed gemaakte espresso. Daarnaast is de techniek van melk opschuimen essentieel. Voor de lekkerste cappuccino gebruik je meestal volle melk.

In Italië wordt, door de echte Italianen, een cappuccino oorspronkelijk bij het ontbijt gedronken. Het is traditie (en volgens hen ook beter voor je maag) als je na 11 uur geen cappuccino meer drinkt.

Latte macchiato

Macchiato betekent letterlijk ‘bevlekt’ in het Italiaans, en latte betekent ‘melk’. Een latte macchiato is dus een met koffie bevlekte melk. Bij een latte macchiato wordt een shot espresso toegevoegd aan de melk, niet de melk aan de espresso. Melk is voor de latte macchiato heel belangrijk, daarom wordt er door goede barista’s vaak gewerkt met volle, biologische melk.

Caffè lungo

Bij een caffè lungo wordt de doorlooptijd van het water verlengd. Voor een normale espresso is de doorlooptijd 25, maar maximaal 30 seconden. Bij een caffè lungo is dit soms wel tot 60 seconden. Het resultaat is een veel minder sterke espresso. Maar een lange doorlooptijd geeft vaak ook onaangename bitters of zuren in de smaak. Vrij vertaald betekent caffè lungo dan ook ‘lange espresso’.

Ristretto

Om een goede ristretto te maken wordt er een fijnere maling gebruikt. De gemalen koffie wordt harder aangedrukt, waardoor het water meer moeite moet doen om door de koffie te komen. Op deze manier komen er meer oliën en gekarameliseerde suikers in de koffie. Een ristretto is een zeer geconcentreerde espresso met een maximale smaak en aroma. Een doppio ristretto is een dubbele hoeveelheid ristretto in één kopje.

Caffè corretto

Een caffè corretto is een espresso met een scheutje drank er in of er bij. Bekende Italiaanse likeuren voor in een caffè corretto zijn Grappa en Sambuca, maar alle drankjes zijn mogelijk. Leuk om thuis eens uit te proberen

Wil je thuis ook èchte Italiaanse koffie maken? Lees dan verder…

Ik vertel je natuurlijk niets nieuws als ik je zeg dat alles draait om perfecte ingrediënten en de juiste bereidingswijze. Dat gaat op voor lekker eten, maar zeker ook voor het maken van de perfecte Italiaanse espresso, latte macchiato of cappuccino.

HOE kan iedereen thuis de lekkerste Italiaanse koffievarianten maken?

Om je te helpen thuis ook de lekkerste Italiaanse soorten koffie te maken heb ik handleidingen geschreven. Deze vind je bij de op “Koffie tips”.

Daar vind je alle informatie over hoe je stap voor stap bijvoorbeeld espresso kunt maken met een Bialetti, espressomachine of volautomaat. Maar ook je melk opschuimt voor een cappuccino of latte macchiato.

WAT heb je nodig om ècht succesvol lekkere espresso, cappuccino of latte macchiato te maken?

Zoals ik al schreef: alles draait om de juiste bereidingswijze en de beste ingrediënten.

Misschien ben je al lang aan het experimenteren met diverse soorten koffiebonen? Proef je bitters of onaangename zuren? Geeft je koffie geen mooie crema? Daar kun je dus nu verandering in brengen en hoef je je niet meer te ergeren.

Je bent bij KoffieKwaliteit namelijk niet alleen aan het juiste adres voor goede tips. Je kunt hier ook de best geteste Italiaanse koffiebonen kopen of gemalen koffie bestellen.

Ik garandeer je dat als je mijn tips volgt en hier koffie koopt, je thuis ook gaat genieten van de perfecte espresso en indrukwekkende cappuccino.

Je hoeft mij natuurljk niet op mijn woord te geloven, maar lees maar eens de ervaringen van andere koffieliefhebbers.

Als je vragen hebt, dan bel of mail mij gerust!

>> bezoek de SHOP <<

Comments5

Wat vind jij hiervan?

Gratis verzending van je koffie al vanaf € 55

Op werkdagen vóór 17.00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Niet tevreden? Altijd je geld terug!