Snelfilter koffie zetten met de hand wordt ook wel ‘ouderwets koffie zetten’ genoemd.

Voor snelfilter koffie zetten met de hand heb je geen dure apparatuur nodig. Een koffiefilterhouder en een koffiekan of thermoskan is voldoende.


Lees eerst
de algemene tips op de pagina Lekkerste koffie zetten.

Deze tips zijn de basis voor bijna iedere methode van koffie zetten. Zonder deze algemene tips is de onderstaande handleiding niet compleet!

Introductie ouderwets koffie zetten met de hand

Nog niet zo heel lang geleden werden bijna overal op dezelfde wijze koffie gezet: er werd bijna altijd gewerkt met versgemalen koffie. Daarvoor werd meestal een mechanische koffiemolen, maar soms ook een elektrische bonenmaler gebruikt.

Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt. Maar wie dit wel doet zal zijn koffiekwaliteit met sprongen vooruit zien gaan.

Later heeft het koffiezetapparaat zijn intrede gedaan en nog weer later het  Senseoapparaat. Mijn mening is dat de kwaliteit van de koffie er in al die tijd behoorlijk op achteruit is gegaan. Waardering dus voor iedereen die weer ‘ouderwets’ snelfilter koffie met de hand zet!

Snelfilter koffie zetten met de hand in 9 duidelijke stappen

  1. neem een papieren filter en vouw eventueel randen om
  2. doe het filter in de filterhouder
  3. maak het filter nat met water
  4. doe de koffie in het filter (vaak heb je 2 theelepeltjes of ca. 12 gram nodig voor 1 flinke ietwat pittige kop koffie)
  5. verhit ondertussen het water maar laat het niet koken (hard water wél even doorkoken, maar daarna ‘afblussen’ met een scheutje koud water)
  6. zodra het water gaat borrelen in het midden langzaam opgieten
  7. vooral NIET de koffie aan de rand wegspoelen
  8. doe dit tot de gewenste hoeveelheid is bereikt
  9. de koffie nog even doorroeren want de koffie onderin is sterker dan bovenin.

Geniet van je kopje koffie!

Welke soorten koffie kun je het beste gebruiken voor snelfilter koffie zetten met de hand?

In principe gebruik je voor de hierboven beschreven methode zelf gemalen koffie of de zogenaamde snelfiltermaling.

Maak je snelfilterkoffie véél lekkerder door Italiaanse koffie te gebruiken. Probeer eens de Caffe New York moka-koffie en je zult gegarandeerd prettig verrast worden!Mijn TIP: wil je de koffie een lekker pittig Italiaans karakter geven dan zou je de mokamaling eens moeten proberen.

Deze is eigenlijk bedoeld voor het koffiezetten met de moka. Maar door zijn pittige karakter en iets grovere maling is deze zeer geschikt voor snelfilter koffie zetten met de hand!

Deze is ook verkrijgbaar in de Online koffiewinkel.

Probeer het eens, want je koffie wordt gegarandeerd extra lekker!

Lees ook deze interessante artikelen over snelfilter koffie zetten

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het me weten via het contactformulier en ik zal zo spoedig mogelijk reageren.

Vond je deze informatie interessant? Deel het en maak er ook anderen blij mee. Alvast bedankt!