Espressopotje of percolator voor de lekkerste espresso!

Het espressopotje wordt ook wel percolator, koffiepotje, caffettiera, Italiaans koffiepotje en Moka Express Bialetti genoemd. Ik gebruik de termen in deze handleiding een beetje door elkaar.

Er zijn veel namen voor dit populaire apparaat, zoals moka, caffettiera, espressopotje, percolator en Bialetti. De gebruikers weten dat je hier hele lekkere koffie mee zet! Hoe je dat doet lees je hier,
Met de juiste tips en èchte Italiaanse mokamaling maak je de perfecte koffie!

Bestel hier de lekkerste koffie voor je espresso-potje – percolator – moka > >

Toen ik in Italië woonde had ik ook een espressopotje. Alleen wist ik toen nog niet dat dat het zo heette. Ik zie het in ieder geval als een vorm van espresso maken met de hand.

Zoals ik al zei bestaan er voor de moka vele andere benamingen zoals caffettiera, espressopotje, espresso koffiepotje, mokkapotje of Italiaans koffiepotje.

Bialetti Venus Inductie percolator - RVS - voor 4 kopjes espresso
Sommige Espressopotjes (Moka of Italiaanse percolator) zijn tegenwoordig ook geschikt voor inductie! Dit is de afbeelding van de Venus Inductie.

De Italianen hebben het meestal over de Moka. Het duurde ook even vóór ik begreep hoe je een lekkere koffie met de moka kon zetten.

Meestal is de Moka van het merk Bialetti. Bialetti is zelfs uitvinder van de Moka! De Moka’s zijn verkrijgbaar in 1-kops tot maar liefst 18-kops uitvoering.

De meeste espressopotjes zijn gemaakt van aluminium of van roestvast staal. Hierover volgt verderop meer informatie.

10 Stappen handleiding voor de lekkerste espresso uit het Bialetti Moka Express espressopotje

  1. zorg dat je gemalen espresso gebruikt met een ‘moka’ maling. Dat zijn gemalen espressobonen die wat grover zijn gemalen en speciaal gebrand is voor dit soort apparaten;
  2. gebruik een mokamaling van een goed merk om onaangename bitters en zuren te voorkomen
  3. gebruik zacht en vers water
  4. vul het water tot net onder het overdrukventiel. Dit ventiel kun je zien zitten aan de zij-/binnenkant van de moka;
  5. vul het inzet(koffie)filter helemaal met de gemalen espresso;
  6. druk niet aan!
  7. strijk met de vinger af, zó dat een egaal oppervlak ontstaat. De bovenkant van de koffie moet nu gelijk zijn met de bovenkant van het inzetfilter;
  8. draai het apparaatje stevig dicht. Er komt namelijk grote druk op te staan;
  9. zet de Moka op het vuur op een niet al te hoge stand;
  10. als de espresso eenmaal klaar is, neem de moka dan direct van het vuur. Als je de Moka te lang op het vuur laat staan wordt de espresso te bitter.

Korte video over Italiaans koffie zetten met de percolator

Belangrijke aanvullende tips:

  • Als je een aluminium Moka hebt mag je deze alleen schoonmaken met heet water. Dus geen zeep, afwasmiddel of iets dergelijks gebruiken! Het aluminium kan namelijk gaan reageren met stoffen in schoonmaakmiddelen en dat geeft onaangename smaken af.
  • Met een roestvast stalen Moka hebt mag dit eventueel wel. Maar schoonmaken met heet water is ook hier voldoende. Vaak laat afwasmiddel bijvoorbeeld een citroengeur achter in je Moka en dit zou je terug kunnen proeven in je espresso.

Espresso uit de Moka is erg lekker met gekookte melk!

Als je een cappuccino wilt maken, dus met opgeschuimde melk, heb je twee mogelijkheden:

Melk opschuimen met de hand met een elektrische melkopschuimer.
  • je kunt een losse melkopschuimer kopen. Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Maar de melkopschuimer van Lattemente komt het beste uit de Consumententest (december 2009);
  • of je koopt een 2-in-1 apparaatje. Bijvoorbeeld een Bialetti Mukka Express. Daarmee heb ik ook geen ervaring, maar het schijnt dat je er dus kant en klare cappuccino mee kunt maken.

Heb jij wél ervaring met bovenstaande opties? Laat het me dan weten via het Contactformulier, zodat we deze informatie ook met de andere liefhebbers van de Percolator – Moka – Caffettiera – Espresso-potje kunnen delen. Alvast bedankt!

Dit is absoluut de lekkerste koffie voor je percolator!

De koffie importeer ik zelf rechtstreeks van de koffiebranderij Caffè New York uit Toscane.

Bestel hier de lekkerste moka koffie van Caffè New York
Caffè New York uit Pistoia – Authentieke Italiaanse koffiebranderij sinds 1930.

Wil je de Italiaanse koffiebeleving thuis ook meemaken? Dan zijn er eigenlijk maar 2 dingen die je nodig hebt!

Ten eerste dus zo’n espressopotje. En ten tweede een speciale maling en branding voor de èchte Italiaanse koffie.

En natuurlijk wil ik je graag die van mij aanbevelen!

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant

Lees ook de tips over andere manieren van koffie zetten

Hopelijk heb ik je hiermee verder geholpen. Ik wens je in ieder geval heel veel succes!

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het me weten via het contactformulier en ik zal zo spoedig mogelijk reageren.

Bestel de ultieme Italiaanse gemalen koffie voor je espressopotje >>

P.S. Deel deze tips over koffie zetten met het espressopotje gerust en maak er ook anderen blij mee. Alvast bedankt!