Het juiste melkkannetje voor melk opschuimen is essentieel voor kwaliteit melkschuim.

Het ene melkopschuimkannetje voor melk opschuimen is het andere niet!

Heb je een mooi espresso apparaat met stoompijpje en wil je mooi melkschuim maken? Dan zijn er veel dingen waar je op moet letten om uiteindelijk die heerlijke cappuccino of latte macchiato te maken.

Een daarvan is een geschikt melkopschuimkannetje. Misschien heb je al wat rondgekeken op het internet? Hoogstwaarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer.

Een melkkannetje voor melk opschuimen is er in vele soorten en maten. Aan welke eisen moet het voldoen om mooi stevig melkschuim te krijgen?
Ze lijken best op elkaar al die melkopschuimkannetjes. Maar er is echt ontzettend veel verschil in kwaliteit!

Daarom heb ik enkele nuttige aankooptips. Die gaan je zeker helpen het juiste melkkannetje voor melk opschuimen te kiezen:

Waar moet het ideale melkkannetje voor melk opschuimen aan voldoen?

1) De melkopschuimkan moet van RVS zijn om 3 belangrijke redenen:

 • temperatuur: RVS is een goede warmtegeleider. Daardoor voel je aan de RVS melkkan hoe het is gesteld met de melktemperatuur.  Zo voorkom je dat de melk te heet wordt
 • hygiëne: RVS laat zich gemakkelijk reinigen. Daardoor voorkom je ongewenste bacteriën
 • praktisch: de RVS melkkannen mogen in de vaatwasser.

2) Een goed melkkannetje voor melk opschuimen moet een wanddikte hebben van minimaal 1,3 mm

Om je melk goed op te schuimen heb je natuurlijk tijd nodig. Maar het mag ook niet teveel tijd kosten, want dan raakt de melk overhit. Kortom het is erg belangrijk dus dat je genoeg tijd hebt om perfect melkschuim te maken.

Het stoompijpje mooi schuin in het melkkannetje. Wordt ook wel cappuccino kannetje genoemd.
Wat veel mensen niet weten: de wanddikte is erg belangrijk!

Essentieel is daarom een melkkan met voldoende wanddikte. Deze voorkomt dat de melk te snel opwarmt.

Je treft met name bij een goedkoop cappuccino kannetje een – te – dunne wand aan . Let er op dus op dat je een wanddikte hebt van minimaal 1,3 mm.

3) Kies een RVS melkkannetje met de juiste inhoud (volume)

 • 1 – 2 cappuccino’s : melkkan met volume van 0,35 – 0,5 liter
 • 2 – 3 cappuccino’s : melkkan met volume van 0,5 – 0,70 liter
 • 3 – 6 cappuccino’s: melkkan met volume van 0,7 – 1,0 liter

Deze hoeveelheden zijn een richtlijn. De ene gebruikt voor zijn cappuccino of latte wat meer melkschuim dan de ander. De meest populaire inhoud is 0,5 liter. Hiermee maak je zo’n 2 tot 3 – niet al te grote – cappuccino’s.

Melkopschuimkan RVS | Motta Europa 50cl | voor 2 a 3 cappuccino’s 

Nog maar een week in gebruik en bevalt prima, ook van verschillende kanten de opmerking “dat zijn de juiste kannetjes, heel goed”, en dat van mensen uit de horeca die daar zelf ook mee werken.

Dit product kreeg van de klant van KoffieKwaliteit een hele mooie beoordeling.

Bennie R. Geverifieerde koper

Er zijn ook nog kleinere melkopschuimkannetjes van 0,25 liter op de markt. Maar ook al maak je maar 1 cappuccino raad ik je dit formaat toch af.

Door het kleine volume is het namelijk vrij lastig om goed lucht in te brengen. Bovendien warmen ze heel erg snel op. Ga dan voor de 0,35 cl variant.

Deze kleine kannetjes van 0,25 liter zijn trouwens wel handig om espresso uit te schenken voor een latte macchiato.

4) Let op de juiste vorm van de melkschuimkan

 • Deze moet van onderen breed en naar boven toe smaller te worden. Dit wordt ook wel een ‘conische’ vorm genoemd. De meeste hebben trouwens wel deze vorm.
 • Ook in de vorm van de schenktuit zit het nodige verschil. De ene schenktuit heeft een vrij spitse uitloop, de andere een nogal ronde uitloop. Bij de spitse uitloop krijg je smalle-, bij  een ronde uitloop  een dikkere ‘straal’ melkschuim.
 • Maak je graag figuurtjes in je melkschuim? Dan heb je een spitse uitloop nodig.
 • Ook de handgreep dient groot genoeg te zijn voor je vingers. Je vingers moeten eigenlijk niet tegen de wand van het kannetje komen.
 • Verder moet je melkopschuimkannetje natuurlijk lekker in de hand liggen.

5) Welk merk kan ik het beste kopen?

 • De prijzen lopen voor bijvoorbeeld een 0,5 liter kan uiteen van zo’n € 5 (IKEA) tot ca. € 30 (Motta).
 • Daarbij worden sommige eigenschappen zoals vorm, gewicht, handgreep en schenktuit natuurlijk ook bepaald door persoonlijke voorkeur. Bovendien is het budget niet van iedereen hetzelfde.
 • Zoals hierboven beschreven is een melkkan met een wat dikkere wand veel fijner. Hierdoor warmt de melk minder snel op en heb je dus meer tijd om op te schuimen
 • Let er ook op dat de handgreep niet te dun is en/of direct ‘verbonden’ met het kannetje. Het is namelijk belangrijk dat de handgreep niet de temperatuur van het kannetje aanneemt
 • Vraag jezelf af of je de melkopschuimkan dagelijks of slechts af en toe gebruikt.
 • Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Motta. Dit zijn degelijke, goed doordachte RVS melkopschuimkannen. Niet de goedkoopste, wel de beste voor nu en de langere termijn!
Motta is een sterk merk als het gaat om koffiebenodigdheden. Denk aan mooie melkopschuimkannetjes en handige melkthermoters.
Melkkannetje voor melk opschuimen nodig? Motta is een heel verstandige keuze.

Je kunt via deze link deze fantastische Motta melkopschuimkannetjes bestellen.

Tenslotte nog wat weetjes…

Als je twijfelt, loop dan eens bij een koffiespeciaalzaak binnen. Ervaar wat de verschillen zijn tussen de goedkope en wat duurdere melkopschuimkannen. En vooral heel belangrijk: voel eens of de kan lekker in de hand ligt.

Je kunt de kannetjes gebruiken voor je espressomachine. Maar veel mensen gebruiken ze ook om melk op te warmen en handmatig op te kloppen. Voor degene die handmatig opklopt is het nog handig om te weten dat de Motta’s ook geschikt zijn voor inductie.

Superservice!! Melkopschuimkan geschikt voor op inductie.

Voor een vriendin al een tijd op zoek naar een Melkopschuimkan geschikt voor inductie. Daarom via het contactformulier de vraag gesteld of Melkopschuimkan RVS | Motta Europa 50cl | voor 2 a 3 cappuccino’s daarvoor geschikt is. Dezelfde ochtend mailde Ariën mij terug dat ze het getest hebben en dat het werkt. Wat een superservice!!

Dit product kreeg van de klant van KoffieKwaliteit een hele mooie beoordeling.

Jessica V. Geverifieerde koper

Met de kennis die je met dit artikel hebt opgedaan ga je zeker een goede aankoop doen! Bestel ze in deze webshop met 100% geld terug garantie.

Meer weten over onderwerpen die met het melkkannetje voor melk opschuimen te maken hebben?

Lees dan zeker ook de volgende leerzame artikelen:

P.S. Vond je de tips voor een melkkannetje voor melk opschuimen nuttig? Delen wordt heel erg gewaardeerd. Alvast hartelijk bedankt!