Een melk thermometer voor in je melkkannetje helpt om perfect melkschuim te maken.

Een melk thermometer is een must voor iedereen die serieus bezig is met melk opschuimen. Een mooie cappuccino of latte macchiato maken hangt af van vele factoren.

Perfect melkschuim wordt ook wel microfoam genoemd.

(Onder aan dit artikel vind je meer interessante tips die je helpen om melk op te schuimen.)

Ook voor de lekkerste cappuccino is de basis belangrijk: namelijk een perfecte espresso gemaakt van de beste espresso bonen die je kunt vinden!
Perfect opgeschuimd melkschuim is essentieel voor een èchte Italiaanse cappuccino.

Een van de factoren is dat de temperatuur van de opgeschuimde melk niet te heet mag worden. Daarom moet je eigenlijk je een melkthermometer gebruiken.

Wat is een melkthermometer?

Dit is een speciale thermometer die voorzien is van een clip. Met de clip hang je de melk thermometer aan de binnenkant van je melkkannetje. Zo krijg je direct de actuele temperatuur van de melk te zien.

Hoe ziet een melk thermometer er uit?

Zoals je ziet wordt bij dit model van Motta in het groen aangegeven wat de gewenste temperatuur is. Erg handig van Motta, want die groene zone is makkelijker afleesbaar dan de cijfers.

Melkthermometer Motta meet nauwkeurig en snel je melk temperatuur. Zo voorkom je eenvoudig oververhit melkschuim. Uitgevoerd met clip voor bevestiging aan je melkkan.
Zo ziet de Motta thermometer er uit.

Waarom zou je een melk temperatuurmeter gebruiken?

De ideale melktemperatuur ligt tussen de 60 en 70 graden. Maar de temperatuur mag beslist nooit warmer worden dan 70 graden. Het komt nogal precies dus!

Tijdens het opwarmen vindt er een chemisch proces plaats waarbij de melk verandert. Bepaalde eiwitten met zwavelverbindingen veranderen en geven de melk een bepaalde herkenbare smaak.

Deze smaak blijft ook bestaan als de melk weer afkoelt. Om de zoetheid van de gepasteuriseerde melk te behouden, is het belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden. De temperatuur van de melk mag daarom niet boven de 70°C komen.

Chemisch gezien is de melk het romigst en het zoetst als de melk goed is opgeschuimd en een temperatuur heeft van 60° Celsius.

Met een melkthermometer kun je dit perfect controleren en problemen voorkomen.

Wat kost een goede melk thermometer?

Ik denk dat ik je prettig kan verrassen! De prijs valt heel erg mee.

Ze kosten bijna overal minstens € 10, maar bestel je hier je Motta melkthermometer dan is ie nog prettiger geprijsd!

Het mooie is dat de Motta ook een RVS melkthermometer is. Dat is belangrijk voor de hygiëne, want is RVS is erg makkelijk schoon te maken. Gaat bij goed onderhoud vele jaren mee!

Praktische tips voor melk opschuimen

Hou zelf ook altijd met je hand het melkkannetje vast. Ik bedoel niet alleen het handvat, maar ook het kannetje zelf.

melk opschuimen
Voel ook met je hand hoe de temperatuur zich ontwikkelt.

Op deze manier voel je zelf ook de temperatuur. Hierdoor ‘leert’ je hand ook wat de ideale temperatuur is. Zo weet je uiteindelijk ook zonder thermometer wanneer de ideale temperatuur is bereikt.

Maak de thermometer direct schoon na gebruik met een vochtige doek. Houd ze liever niet onder water en zeker niet in de vaatwasser.

Meer weten over onderwerpen die met melk opschuimen, cappuccino of latte macchiato te maken hebben?

Lees dan zeker ook de volgende leerzame artikelen:

P.S. Vond je dit een nuttig artikel? Zou je dan willen delen. Alvast hartelijk bedankt!