Melk opschuimen lastig? 7 Praktische tips met video uitleg
Hoe moet je melk opschuimen, zo dat je de lekkerste latte macchiato en cappuccino kunt maken?
Opperste concentratie bij het melk opschuimen.
Succesvol melk opschuimen kun je leren! Want doe je het niet goed, dan kan je melkschuim te heet en/of te luchtig worden. Het kan zelfs zijn dat het helemáál niet luchtig wordt.
Maar je wilt natuurlijk een mooi egaal microschuim met de juiste temperatuur. Alleen op die manier kun je perfecte latte macchiato of cappuccino maken.
“Mooi melkschuim maken kan iedereen, als je maar weet waar je op moet letten!”
Onderschat nooit het belang van goede cappuccino kopjes. Zie ook de pagina Cappuccino Kopjes waarom de kwaliteit en vorm zo belangrijk is.
Zorg er voor dat de cappuccino kopjes goed warm zijn.
De melk die je gaat gebruiken moet zo koud mogelijk zijn *
Ook je melkkannetje moet koud en natuurlijk schoon zijn *
Meestal gaat het opschuimen bij mij het beste met houdbare volle melk. Maar dit is een kwestie van zelf uitproberen en persoonlijke smaak.
Schenk de melk tot aan de onderkant van het schenktuitje van je melkkannetje. * Bekijk nu de video.
* LET OP: Andere manieren en weetjes over handmatig melk opschuimen vind je onder aan de pagina!
Melk opschuimen uitgelegd door Winnaar Lekkerste Cappuccino van Nederland
In plaats van een heel lang verhaal over melk opschuimen en cappuccino maken, heb ik een video bijgevoegd.
De video is afkomstig van Bagels & Beans uit ‘s-Hertogenbosch. Zij werden de winnaar in AD-test van lekkerste koffie/espresso/cappuccino van Nederland in 2013.
Bekijk dus eerst deze video. Lees daarna ook de artikelen die onderaan deze pagina staan. Ze staan vol met praktische tips om je verder te helpen.
Het lijkt vaak makkelijker dan het in de praktijk gaat. Maar door veel oefening zul je zien dat het uiteindelijk steeds beter lukt.
Lees ook deze artikelen die je verder helpen met probleemloos melk opschuimen met de hand of machine:
Na 5 jaar Nespresso een Nivona volautomaat aangeschaft. Wij drinken zowel koffie, espresso en cappuccino. Na vele verschillende bonen geprobeerd te hebben, zowel van speciaal zaken als supermarkt, is de Extra onze perfecte koffieboon.
Mooie crema, intense espresso, zachte koffie en heerlijke cappuccino zijn met de Extra-boon én onze nieuwe Nivona koffie-automaat nu dagelijkse kost, tot volle tevredenheid van ons én gasten.
Dick S. Geverifieerde koper over de Caffè New York Extra