Melk opschuimen met stoompijpje in 15 duidelijke stappen
Als je het melk opschuimen met stoompijpje beheerst, maak je de lekkerste cappuccino en latte macchiato!
Meestal staat er weinig over melk opschuimen met stoompijpje in de gebruiksaanwijzing van je espressomachine.
Zelf experimenteren leidt vaak tot oververhitte melk en een mislukte schuimlaag. Vanaf nu gaan we het anders doen:
Wat heb je nodig?
Voor je start met melk opschuimen met stoompijpje heb je in ieder geval het volgende nodig:
goed voorverwarmd espresso-apparaat met stoompijpje
- ijskoude melk want anders krijg je oververhitte melk
- een kwalitatief goed melkkannetje van RVS
- een schoon keukendoekje
- eventueel een speciale melk thermometer.
De voorbereiding
- vul je melkkan met ijskoude melk tot net onder de schenktuit
- maak je espresso(s) * en zet deze op het warmhoudplaatje
- blaas je stoompijpje door tot dat er alleen maar stoom uitkomt
Melk opschuimen met stoompijpje in 15 stappen
- hou het melkkannetje schuin onder het stoompijpje
- laat het stoompijpje 1 a 2 cm onder de melkrand ‘verdwijnen’
- draai de kraan voor de stoom flink open
- laat dan het melkkannetje iets zakken zo dat de melk gaat ronddraaien.
Het ventiel moet onder de melkrand blijven! - als de melk niet gaat draaien, pas dan de hoek van het stoompijpje wat aan.
Je moet nu een licht sissend geluid horen - zo niet pas dan de hoogte van het stoompijpje wat aan
- ga met het kannetje langzaam naar beneden. Dit is het zogenaamde stretchen
- zodra de melkkan handwarm word ga je met het ventiel halverwege het kannetje
- nog even doorstomen om alle melk goed door te warmen
- zodra het melkkannetje te heet wordt om vast te houden(ca 70 graden) stoomkraan dichtdraaien
(voor de ideale temperatuur is een melkthermeter absoluut aan te bevelen!) - tik met de melkkannetje op het aanrecht. Zo haal je de grote luchtbellen er uit en verdicht je het melkschuim
- vervolgens ‘wals’ je de opgeschuimde melk tot dat deze gaat glanzen.
Het walsen doe je eenvoudig door in je hand of op het aanrecht kringetjes te draaien met de melkkan - van de opgeschuimde melk kun je nu een cappuccino of latte macchiato maken
- blaas tenslotte het stoompijpje nog even goed door
- reinig het stoompijpje met een schoon doekje en blaas nog een keer door.
Latte macchiato of cappuccino maken lukt alleen met èchte Italiaanse koffie!
Ik weet zeker dat deze tips en een beetje geduld je gaan helpen om overheerlijke latte en cappuccino te gaan maken.
Maar dan ben je er nog niet…
Want de basis is natuurlijk wel een goedgemaakte koffie of espresso! Italianen weten al langer dat je daarvoor èchte Italiaanse koffie moet gebruiken.
Probeer het ook en je zult begrijpen wat ik bedoel! Pas als alle ingrediënten van goede kwaliteit zijn is je koffie perfect!
Eerste kennismaking
Zeer mooie cappuccino koppen besteld met de bijbehorende glaasjes. Voor het eerst de extra r en xxxx bonen besteld. De r is iets sterker. Beide geven een mooie cremalaag en heerlijke espresso of cappuccino. We gaan ook de extra nog proberen. Ik denk dat ik zelf de voorkeur aan de xxxx geef maar we gaan ze nog een keer proberen.
K B. Geverifieerde koper over de Caffè New York Extra R en XXXX

Meer weten over èchte Italiaanse espresso, cappuccino en latte macchiato maken?
Lees dan zeker ook de volgende leerzame artikelen:
- Hier vindt je alles over espresso maken, De basis dus voor je latte macchiato en cappuccino
- Is een melkthermometer eigenlijk zinvol?
- Waardevolle tips als je een melkopschuimkannetje wilt gaan aanschaffen.
Vond je dit artikel over “melk opschuimen met stoompijpje” interessant?
P.S. Ik zou het waarderen als je het zou delen en er zo ook anderen blij mee maakt. Alvast hartelijk bedankt!