blaas je stoompijpje door tot dat er alleen maar stoom uitkomt
Melk opschuimen met stoompijpje in 15 stappen
hou het melkkannetje schuin onder het stoompijpje
laat het stoompijpje 1 a 2 cm onder de melkrand ‘verdwijnen’
draai de kraan voor de stoom flink open
laat dan het melkkannetje iets zakken zo dat de melk gaat ronddraaien. Het ventiel moet onder de melkrand blijven!
als de melk niet gaat draaien, pas dan de hoek van het stoompijpje wat aan. Je moet nu een licht sissend geluid horen
zo niet pas dan de hoogte van het stoompijpje wat aan
ga met het kannetje langzaam naar beneden. Dit is het zogenaamde stretchen
zodra de melkkan handwarm word ga je met het ventiel halverwege het kannetje
nog even doorstomen om alle melk goed door te warmen
zodra het melkkannetje te heet wordt om vast te houden(ca 70 graden) stoomkraan dichtdraaien (voor de ideale temperatuur is een melkthermeter absoluut aan te bevelen!)
tik met de melkkannetje op het aanrecht. Zo haal je de grote luchtbellen er uit en verdicht je het melkschuim
vervolgens ‘wals’ je de opgeschuimde melk tot dat deze gaat glanzen. Het walsen doe je eenvoudig door in je hand of op het aanrecht kringetjes te draaien met de melkkan
blaas tenslotte het stoompijpje nog even goed door
reinig het stoompijpje met een schoon doekje en blaas nog een keer door.
Latte macchiato of cappuccino maken lukt alleen met èchte Italiaanse koffie!
Ik weet zeker dat deze tips en een beetje geduld je gaan helpen om overheerlijke latte en cappuccino te gaan maken.
Maar dan ben je er nog niet…
Want de basis is natuurlijk wel een goedgemaakte koffie of espresso! Italianen weten al langer dat je daarvoor èchte Italiaanse koffie moet gebruiken.
Probeer het ook en je zult begrijpen wat ik bedoel! Pas als alle ingrediënten van goede kwaliteit zijn is je koffie perfect!
Eerste kennismaking
Zeer mooie cappuccino koppen besteld met de bijbehorende glaasjes. Voor het eerst de extra r en xxxx bonen besteld. De r is iets sterker. Beide geven een mooie cremalaag en heerlijke espresso of cappuccino. We gaan ook de extra nog proberen. Ik denk dat ik zelf de voorkeur aan de xxxx geef maar we gaan ze nog een keer proberen.
K B. Geverifieerde koper over de Caffè New York Extra R en XXXX
De lekkerste originele cappuccino of latte maak je uiteraard met Italiaanse koffie!