Als melk opschuimen met stoom lukt, maak je de lekkerste cappuccino en latte macchiato!

Meestal staat er weinig over melk opschuimen met stoompijpje in de gebruiksaanwijzing van je espressomachine. Zelf experimenteren leidt vaak tot oververhitte melk en een mislukte schuimlaag. Vanaf nu gaan we het anders doen:

Wat heb je nodig?

Voor je start met melk opschuimen heb je in ieder geval het volgende nodig:

Voorbereiding

  • vul je melkkan met ijskoude melk tot net onder de schenktuit
  • maak je espresso(s) * en zet deze op het warmhoudplaatje
  • blaas je stoompijpje door tot dat er alleen maar stoom uitkomt

Melk opschuimen met stoompijpje in 15 stappen

  1. hou het melkkannetje schuin onder het stoompijpjeLaat het melkkannetje iets zakken zo dat de melk gaat ronddraaien. Het ventiel moet onder de melkrand blijven!
  2. laat het stoompijpje 1 a 2 cm onder de melkrand ‘verdwijnen’
  3. draai de kraan voor de stoom flink open
  4. laat dan het melkkannetje iets zakken zo dat de melk gaat ronddraaien.
    Het ventiel moet onder de melkrand blijven!
  5. als de melk niet gaat draaien, pas dan de hoek van het stoompijpje wat aan.
    Je moet nu een licht sissend geluid horen
  6. zo niet pas dan de hoogte van het stoompijpje wat aan
  7. ga met het kannetje langzaam naar beneden. Dit is het zogenaamde stretchen
  8. zodra de melkkan handwarm word ga je met het ventiel halverwege het kannetje
  9. nog even doorstomen om alle melk goed door te warmen
  10. zodra het melkkannetje te heet wordt om vast te houden(ca 70 graden) stoomkraan dichtdraaien
  11. tik met de melkkannetje op het aanrecht. Zo haal je de grote luchtbellen er uit en verdicht je het melkschuim
  12. vervolgens ‘wals’ je de opgeschuimde melk tot dat deze gaat glanzen.
    Het walsen doe je eenvoudig door in je hand of op het aanrecht kringetjes te draaien met de melkkan
  13. van de opgeschuimde melk kun je nu een cappuccino of latte macchiato maken
  14. blaas tenslotte het stoompijpje nog even goed door
  15. reinig het stoompijpje met een schoon doekje en blaas nog een keer door.

Meer weten over met espresso, cappuccino en latte macchiato maken?

Lees dan zeker ook de volgende leerzame artikelen:

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het en maak er ook anderen blij mee!