Ontdek stap voor stap hoe je de lekkerste koffie kunt zetten. Plus de beste koffie bestellen voor perfecte espresso, snelfilter koffie en cappuccino.

De lekkerste koffie zetten is niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. Volg allereerst de 5 basistips. Daarna kies je onderaan de pagina jouw manier van koffie zetten voor de puntjes op de 'i".

De lekkerste koffie zetten begint met het A en B stappenplan:

A) De lekkerste koffie zetten start met het volgen van de 5 basistips.

B) Vervolgens kun je kiezen uit extra tips voor de diverse manieren van koffie maken o.a. voor espresso maken, snelfilter koffie, cafetière, percolator, etc. Tips die je zeker zult waarderen.

A) De 5 Basistips voor de lekkerste koffie

1) De lekkerste koffie zetten doe je met zacht water. Zacht water is trouwens ook essentieel voor het behoud van je apparatuur

Bij heel veel websites over hoe je lekkere koffie kunt zetten wordt de waterkwaliteit overgeslagen. Maar de smaak en waterhardheid beïnvloeden beslist de smaak van je koffie.

Schoon en zacht water is heel erg belangrijk voor de smaak van je koffie. Bovendien voorkomt zacht water slijtage aan je koffiemachine.
Overzicht waterhardheid in Nederland

Daarnaast is hard water natuurlijk niet goed voor je apparatuur. Door de kalkaanslag zal je koffiezetapparaat of espresso apparaat veel minder lang meegaan.

In de afbeelding hiernaast vind je een overzicht van de waterhardheid voor Nederland. Voor actuele informatie kun je het best informeren bij jouw waterleverancier.

Als je niet beschikt over zacht water zou je flessenwater kunnen gebruiken of een waterfilter van bijvoorbeeld Brita aanschaffen. Dit waterfilter kost je eenmalig ongeveer € 25 en daarna per maand ca € 6,00.

brita waterfilter

Niet goedkoop, maar als je echt de lekkerste koffie wil zul je dit er wellicht graag voor over hebben. Deze Brita waterkannen zijn ook te koop bij diverse drogisterijen en bijvoorbeeld de Blokker.

2) Zorg dat koffiezetapparaat, espressoapparaat, koffiepotje en koffiefilter schoon zijn

Restanten van vorige keren koffie zetten zullen leiden tot onaangename bitters, zuren of anderszins de smaak van je koffie verpesten.

Bij het reinigen van alle onderdelen die met koffie in aanraking komen moet je wel oppassen met afwasmiddelen. Deze bevatten vaak citroenaroma’s of andere smaakjes die je beslist niet in je koffie wilt hebben.

Met mate gebruiken dus en goed met koud water naspoelen. Uiteraard moet ook je voorraadbus waar je de koffie in bewaart schoon zijn en vrij van luchtjes. Zie ook de tekst hierna.

Vergeet ook niet je apparaat regelmatig te ontkalken. Hoe je dit moet doen staat in de gebruikshandleiding. Ik kan je deze ontkalker van harte aanbevelen. Geschikt voor alle apparaten, dus ook voor je waterkoker.

Slim Espresso- en Nespresso ontkalken met Urex Dezcal poeder
Dit is een uiterst effectieve ontkalker. Werkt perfect voor Nespressomachine, espressomachine, waterkoker en koffiezetapparaat.

Je vindt de ontkalker in de webshop.

3) Voorverwarmde koffiekopjes gebruiken

Spoel de kopjes van te voren even om met heet water. Daardoor blijft de koffie langer heet en lekker.

Mooie cappuccinokopjes en schotel van Porcellane d"Ancap. Uitgekiende vormgeving houdt melkschuim heel lang stabiel. Cappuccinokopjes houden ook de temperatuur super lang vast. Dus blijft je cappuccino langer lekker!

En als je een espressomachine hebt met warmhoudplaatje is het natuurlijk nog makkelijker.

4) Gebruik een goede kwaliteit koffie en maal bij voorkeur zelf je koffiebonen.

Er is een enorm aanbod aan koffie op de markt. Van dramatisch slecht tot verrassend lekker. Alleen door verschillende merken uit te proberen kom je erachter welke jij het lekkerste vindt.

caffe new york extra 250 g bonen
Het nog vrij onbekende Caffè New York kwam als beste koffie uit de espresso test!

Maar zorg er wel voor dat je goede kwaliteitskoffie inkoopt. Als je geen goede koffie gebruikt zul je nooit een mooie koffie krijgen die rijk van smaak is, geen onaangename bitters en zuren bevat en niet gauw verveelt.

Heb je zelf een bonenmaler ? Helemaal top. Zo heb je altijd de meeste verse koffie en dat ik zeker bevorderlijk voor de geur- en smaakbeleving. Zoals gezegd, er zijn vele koffiemerken in veel verschillende kwaliteiten.

Ben je op zoek naar de beste koffie, dan zou de koffie uit mijn online koffiewinkel wel eens een hele verrassende ontdekking kunnen zijn!

5) Koffie bewaren

Bij voorkeur laat je de koffie in de originele verpakking zitten. Rol de verpakking op en zorg er voor dat er zo weinig mogelijk lucht meer in het pak zit.

Dit opgerolde pak bewaar je in een luchtdicht blik of bus op een koele plek, bijvoorbeeld in een kelderkast.

Caffè New York 100% arabica 250 g espresso koffie gemalen. Deze espressomaling is ook als 12 x 250 gram voordeelverpakking leverbaar. Perfect geschikt voor espressomachine maar ook voor de Bialetti percolator.

Uiteraard moet je koffieblik regelmatig schoon worden gemaakt om te voorkomen dat het muffig gaat ruiken.

B) Kies nu jouw manier van lekkerste koffie zetten

Klik op een van de links hieronder voor jouw favoriete manier van lekkerste koffie zetten. Zo ontdek waardevolle stap voor stap handleidingen en aanvullende tips

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Bel, app of mail me en ik zal zo spoedig mogelijk reageren.

P.S. Ik hoop dat je wat hebt opgestoken van dit artikel. Deel deze informatie over de lekkerste koffie zetten gerust. Alvast hartelijk bedankt!