De kunst van het koffiebranden

Koffiebranden is een vak! Of is het een leuke hobby?

Timing is alles. Iets te kort, te lang, te heet of niet heet genoeg en het resultaat is niet zoals het zou moeten zijn. Tijdens het proces van koffiebranden ondergaat de koffieboon een ware transformatie.

koffiebranden
Bij het koffie branden is opperste concentratie vereist!

Het proces van koffie branden

In enkele minuten ondergaat de nog groene koffieboon een transformatie. Zodra het branden begint verliest de koffieboon vocht, kleurt bruin en gaat ploffen. Dit wordt ook wel de ‘crack’ genoemd.

Als de koffieboon is ‘geploft’ is het proces bijna op zijn eind. De koffiebrander kiest het juiste moment om het proces van koffiebranden te stoppen.

De bonen worden afgekoeld met lucht. Dit doet de koffiebrander door de koffiebonen in een voorgekoelde bak te doen of ze op een koud oppervlak te storten. De groene koffieboon is bruin geworden.

Afhankelijk van het gekozen proces varieert de kleur van lichtbruin tot tegen het zwarte aan. Ook is de koffieboon door het ploffen veel groter geworden dan voor het branden.

Honderden aromatische verbindingen

In een koffieboon zitten ongeveer 2000 verschillende stoffen. Tijdens het branden worden deze stoffen afgebroken of omgezet in enkele honderden aromatische verbindingen.

Er zijn heel veel koffiesoorten met allemaal hun specifieke gehalte aan suikers en oliën. Daarom worden de bonen gesorteerd op soort en gewicht.

Verschillende soorten koffiebranding

Er zijn verschillende soorten branding mogelijk, ook wel gradaties in koffiebranden te noemen. Je kunt drie hoofdgroepen onderscheiden met over het algemeen de volgende kenmerken:

  1. Light roast – Droog, tegen het zure aan met een aroma van noten.
  2. Medium roast – Vol, zoet en pittig met nuances van noten en chocola.
  3. Dark roast – Het aroma varieert van krachtig en vol tot bitterzoet.

Je kunt nog zo’n goede koffiebrander zijn, zonder de allerbeste kwaliteit koffiebonen krijg je nooit een goede gebrande koffieboon.

Enkele slechte bonen kunnen zelfs je hele partij verpesten. Let er daarom op dat de koffiebonen die je koopt met de hand zijn geplukt.

Alleen met de beste gebrande koffiebonen creëer je de ultieme Italiaanse espresso en cappuccino!

Ga je zelf branden of hoogwaardige gebrande koffiebonen kopen?

Petje af als je zelf gaat branden. Want dat betekent het nodige investeren in geld en tijd. Maar deze hobby kan natuurlijk uiteindelijk wel leiden tot geweldig lekkere koffie!

Of laat je het koffiebranden voorlopig toch maar liever over aan de expert? In dat geval wil ik je graag iets bijzonders aanbevelen. Namelijk de Toscaanse koffiebranderij Caffè New York.

Het merk Caffè New York kent sinds 2004 een groeiend aantal vaste koffiefans. Dit moet je ècht eens proeven...
Caffè New York vind je in Montecatini Terme in het prachtige Toscane.

Zij weten als geen ander hoe je de perfecte bonen moet inkopen, melangeren én branden. Caffè New York doet dat al sinds 1930 en weten dus echt wel wat ze doen. Niet voor niets werden ze al eens testwinnaar.

Uitproberen loont! Al vele kritische koffieliefhebbers hebben deze authentieke Italiaanse koffie ontdekt.

In de loop van de tijd elders diverse soorten koffiebonen besteld…

In de loop van de tijd elders diverse soorten koffiebonen besteld maar deze bevielen eigenlijk niet zo goed. Wij waren dus op zoek naar een koffieboon waar je lekker bakkie espresso/cappuccino mee kan maken. 

Ariën gaf het advies om het proefpakket te proberen, dit om onze horizon m.b.t. koffiebonen met bijbehorende smaken wat te verbreden.
Dit is een zeer goede keus geweest.

Vooralsnog hebben wij de Extra, de XXXX en de Extra R geprobeerd en ze waren erg lekker van smaak met een mooie crema laag er bovenop. Onze voorkeur gaat momenteel uit naar de Extra R, maar we hebben de biologische nog te gaan.

Het pakket is zeker een aanrader om op een niet al te dure manier op zoek te gaan naar een lekkere kop espresso/cappuccino. 
Wij hoeven niet meer verder te zoeken naar een goede en lekkere koffieboon en zullen zeker de Caffee New York bonen blijven gebruiken.

Dit product kreeg van de koper een 5 sterren beoordeling.

Pim F. Geverifieerde koper over het proefpakket koffiebonen Caffè New York

En je loopt trouwens geen enkel risico want ik geef altijd 100% niet goed geld terug garantie.

Zet de stap en ik denk dat je nooit meer gaat nadenken over zelf koffie branden 😉.

P.S. Vind je dit artikel de moeite waard? Zou je het dan willen delen. Alvast heel hartelijk bedankt!

Wat vind jij hiervan?

Gratis verzending van je koffie al vanaf € 55

Op werkdagen vóór 17.00 uur besteld, volgende dag bezorgd

Niet tevreden? Altijd je geld terug!