De kunst van het koffiebranden

Koffiebranden is een vak, of is het een kunst?

Timing is alles. Iets te kort, te lang, te heet of niet heet genoeg en het resultaat is niet zoals het zou moeten zijn. Tijdens het proces van koffiebranden ondergaat de koffieboon een ware transformatie.

Het proces van koffie branden

In enkele minuten ondergaat de nog groene koffieboon een transformatie. Zodra het branden begint verliest de koffieboon vocht, kleurt bruin en gaat ploffen. Dit wordt ook wel de ‘crack’ genoemd.

Als de koffieboon is ‘geploft’ is het proces bijna op zijn eind. De koffiebrander kiest het juiste moment om het proces van koffiebranden te stoppen.

De bonen worden afgekoeld met lucht. Dit doet de koffiebrander door de koffiebonen in een voorgekoelde bak te doen of ze op een koud oppervlak te storten. De groene koffieboon is bruin geworden.

Afhankelijk van het gekozen proces varieert de kleur van lichtbruin tot tegen het zwarte aan. Ook is de koffieboon door het ploffen veel groter geworden dan voor het branden.

Honderden aromatische verbindingen

In een koffieboon zitten ongeveer 2000 verschillende stoffen. Tijdens het branden worden deze stoffen afgebroken of omgezet in enkele honderden aromatische verbindingen.

Er zijn heel veel koffiesoorten met allemaal hun specifieke gehalte aan suikers en oliën. Daarom worden de bonen gesorteerd op soort en gewicht.

Verschillende soorten koffiebranding

Er zijn verschillende soorten branding mogelijk, ook wel gradaties in koffiebranden te noemen. Je kunt drie hoofdgroepen onderscheiden met over het algemeen de volgende kenmerken:

  1. Light roast – Droog, tegen het zure aan met een aroma van noten.
  2. Medium roast – Vol, zoet en pittig met nuances van noten en chocola.
  3. Dark roast – Het aroma varieert van krachtig en vol tot bitterzoet.

Je kunt nog zo’n goede koffiebrander zijn, zonder de allerbeste kwaliteit koffiebonen krijg je nooit een goede gebrande koffieboon. Enkele slechte bonen kunnen zelfs je hele partij verpesten. Let er daarom op dat de koffiebonen die je koopt met de hand zijn geplukt.

Wat vind jij hiervan?

Gratis verzending van je koffie al vanaf € 55

Op werkdagen vóór 17.00 uur besteld, volgende dag bezorgd

.