Koffievarianten van met name Italiaanse koffie worden steeds populairder. Ken jij alle koffievarianten al?

Was men ‘vroeger’ tevreden met gewoon ‘een kopje koffie’. Tegenwoordig is het heel gewoon om een ristretto, cappuccino of latte macchiato te bestellen.

Italiaanse koffies en andere koffievarianten worden hier beschreven.
Een mooie compositie van internationale koffievarianten.

Maar al die koffievarianten maken het ook lastig. Hoe weet je nu welke koffievariant jouw favoriet is? Lees hieronder verder en Italiaanse koffie kent voor jou geen geheimen meer…

Welke koffievarianten zijn er eigenlijk?

En wat betekenen al die mooie Italiaanse koffie termen allemaal?

Daarom eerst een overzicht van de meest populaire koffievarianten. Deze worden verderop op deze pagina uitgebreid beschreven:

Wat is een espresso? Wordt in Italië ook wel caffè espresso of caffè genoemd

Espresso is een klein kopje (ca. 25 ml) zeer geconcentreerde Italiaanse koffie. Espresso wordt gemaakt door onder hoge druk water door gemalen koffie te persen.

Als de espresso goed wordt gemaakt heeft deze een mooie ‘crema’. Zo wordt het laagje genoemd dat boven op de espresso ligt. De smaak van espresso biedt een uitgebalanceerde mix tussen zuur, bitter en zoet.

hoe maak je een goede espresso
Een goed gemaakte espresso heeft altijd een mooie crema.

De ene espresso is dus de andere niet. Door verschillende koffiebonen uit te proberen kun je zelf je favoriete espresso ontdekken. Een lekkere espresso smaakt als een bonbonnetje!

Om espresso te maken heb je onder andere een espresso apparaat en vers gemalen koffie van goede koffiebonen nodig. Maar dan ben je er nog niet…

Goede espresso maken is een kunst. Maar wel een kunst die iedereen kan leren.

Wil jij leren hoe je goede espresso moet maken? Lees meer op de pagina over alle manieren van espresso maken.

Wat is een doppio espresso, die ook wel doppio of dubbele espresso wordt genoemd?

Dit is eenvoudig. Gewoon een dubbele espresso hoeveelheid in één kopje.

Wat is een ristretto?

Bij de ristretto wordt er soms een iets fijnere maling gebruikt. Je gebruikt zo’n 6 -7 gram koffie. Bovendien wordt de gemalen koffie vaak wat harder aangedrukt. Daardoor moet het water meer moeite doen om door de koffie te komen. De doorlooptijd van de ristretto is tussen de 4 en 7 seconden

Hierdoor komen er meer oliën en gekarameliseerde suikers in de koffie. Dit resulteert in een zeer geconcentreerde espresso met een maximum aan smaak en aroma.

Omdat de doorlooptijd zo kort is wordt ongeveer de helft aan water gebruikt als voor een normale espresso. Het volume is dus erg klein.

Liefhebbers van ristretto bestellen daarom vaak een doppio ristretto.

Wat is een doppio ristretto, ook wel dubbele ristretto genoemd?

Dat zal duidelijk zijn: een doppio ristretto is een dubbele ristretto in één kopje.

Wat is een caffè lungo?

Vrij vertaald is het een lange espresso! Wat ze doen bij de caffè lungo is de doorlooptijd van het water verlengen. Voor een normale espresso stop je na ca. 25 seconden. Bij een caffè lungo verleng je deze tijd. Soms wel tot 60 seconden. Resultaat is een veel minder sterke espresso.

Nadeel bij deze manier van espresso maken is dat er door de lange extractietijd veel bitters vrijkomen. Tip: Wil je een minder sterke espresso zonder die bittere smaak? Bestel dan een caffè Americano.

Wat is een caffè Americano?

De caffè Americano zet je als volgt: laat heet water in een kopje lopen. Vervolgens voeg je daar 1 of 2 espresso’s aan toe. Klaar!

Zo zou een caffè Americano er uit kunnen zien.

In tegenstelling tot de caffè lungo krijg je een mooie zachte koffie. Perfect voor degene die een gewone espresso te sterk vindt.

Wat is een caffè corretto?

Een caffè corretto is een espresso met een scheutje drank er in of (soms) er bij. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een scheutje grappa, Sambuca of brandy. Maar alle drankjes zijn mogelijk!

Ben je in Italië dan bestel je dit als volgt: “un caffè corretto alla grappa” of “un caffè corretto alla Sambuca”.

Wat is een espresso macchiato, ook wel caffè macchiato genoemd?

Een espresso macchiato is een espresso met een scheutje opgeschuimde warme melk. Macchiato betekent letterlijk ‘bevlekt’. Niet te vergelijken dus met een cappuccino die zo meteen wordt beschreven.

Hieronder vind je een video van Bagels & Beans (winnaar AD koffietest 2013). Daarin wordt helder uitgelegd hoe je espresso – of caffè macchiato moet maken.

Wat is een latte macchiato?

Je weet nu dat ‘macchiato’ bevlekt betekent in het Italiaanse. En latte betekent ‘melk’. Een latte macchiato is dus een met koffie bevlekte melk.  In de video hieronder wordt het bereiden van een latte macchiato duidelijk uitgelegd.

Wat is een cappuccino (momenteel één van de populairste Italiaanse koffievarianten)

Cappuccino is waarschijnlijk een van de meest bestelde koffievarianten in Nederland. Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim. In Italië wordt deze koffie met melk variant traditioneel in de ochtend bij het ontbijt gedronken.

Bij de bereiding van de perfecte cappuccino zijn er enkele zaken van belang.  De basis is wederom een perfecte espresso. Daarnaast is de techniek van het melk opschuimen essentieel.

Deze laatste video van Bagels & Beans legt het allemaal weer heel duidelijk uit.

Interessante aanvullende informatie over koffievarianten:

Wil je thuis ook de èchte Italiaanse koffievarianten maken?

Met alle informatie die je hier hebt gelezen ben je hopelijk een stuk wijzer geworden. Natuurlijk is het helemaal leuk om thuis deze populaire Italiaanse koffies ook eens te maken.

Als je een espressomachine hebt, dan ben je natuurlijk al een heel eind. Maar de koffies worden pas ècht onvergetelijk met authentieke Italiaanse koffie. Geloof me, dat ga je proeven!

Eindelijk echt lekkere espresso 

We hebben net een goede espresso machine gekocht maar gebruikten nog een restje goedkope bonen uit de supermarkt. De smaak was zuur en de crema laag minimaal. Nu genieten we van een echte Italiaanse espresso ervaring.

Dit product kreeg van de klant van KoffieKwaliteit een hele mooie beoordeling.

Anke B. Geverifieerde koper over het proefpakket koffiebonen van Caffè New York.

Bestel ook èchte Italiaanse koffie (voor elk budget) en maak jouw perfecte koffievariant >>

P.S. Deel deze pagina over Italiaanse koffievarianten gerust met anderen. Alvast hartelijk bedankt!