Koffie zetten met een percolator is eigenlijk een manier van ouderwets koffie zetten.

Koffie zetten met een percolator lijkt opnieuw weer helemaal hip te worden!

Hoe kun je de lekkerste koffie zetten met een percolator? Volg de 9 stappen en geniet van de heerlijkste percolatorkoffie.

Klik op deze afbeelding als je koffie wilt zetten met een Italiaanse percolator. Zo'n percolator wordt ook wel espressopotje of moka genoemd.

KLIK OP AFBEELDING VOOR ITALIAANSE PERCOLATOR

LET OP: Een percolator en caffettiera (espressopotje Bialetti) zijn verschillende apparaten!!!

Klik op de link : Hoe je de lekkerste koffie kunt zetten met een moka -caffettiera – espressopotje – Bialetti of op de rechterafbeelding als u de Italiaanse percolator bedoelt (zie afbeelding rechts).

Lees altijd eerst de algemene tips op de pagina Lekkerste koffie zetten.

Deze tips zijn de basis voor bijna iedere methode van koffie zetten. Zonder deze algemene tips is de onderstaande handleiding niet compleet!

Introductie – koffie zetten met een percolator koffiepot

Ook koffie zetten met een percolator koffiepot behoort tot een bijna vergeten koffie-zet-methode. Met name in de jaren 50 en 60 was het een populaire wijze van koffiezetten. Toch zie je de laatste tijd weer een hernieuwde belangstelling voor diverse vormen van slow koffie.

Dat de percolator een manier is van slow koffie zetten mag je ook letterlijk nemen: voor ca 6 kopjes koffie moet je zeker wel op 10 minuten rekenen.

Overigens wordt de percolator ook wel verwart met een cafetière of espressopotje. Deze laatsten zijn echter andere manieren van koffie zetten die ook andere koffiesmaken opleveren.

Lees meer over koffie zetten met een cafetière of hoe je dat doet met de moka – caffettiera – espressopotje – Bialetti.

Werking percolator, hoe zit dat nu eigenlijk?

Het water onder in het waterreservoir wordt verwarmd. Zodra het richting kookpunt gaat stuwt de druk het water via een pijpje naar boven. Boven in de percolator wordt het water over de gemalen koffie gedruppeld.

Het water dat door de koffie is gelopen wordt weer vermengd met de rest van het water. Door de druk wordt het weer opgepompt en loopt weer door de koffie heen. De kunst is om dit proces niet te kort (onder-extractie) en niet te lang (over-extractie) te laten plaatsvinden.

Anders gezegd: te kort geeft een slappe koffie, te lang geeft een bittere onaangename koffie.

Koffie zetten met een percolator in 9 duidelijke stappen

  1. gebruik medium maling koffiebonen, liefst iets grover dan bijvoorbeeld een mokamaling en bij voorkeur zelf gemalen
  2. doe de koffie in het filter (vaak heb je 2 theelepeltjes of ca. 12 gram nodig voor 1 flinke ietwat pittige kop koffie)
  3. verdeel de koffie gelijkmatig over het filter
  4. doe de bijpassende hoeveelheid water in het reservoir
  5. zet het apparaat op het fornuis (heel soms is een model ook geschikt voor koken op electra)
  6. houdt het water tegen het kookpunt aan (heel zachtjes borrelen)
  7. zet een timer op 8 minuten om te voorkomen dat het proces te lang duurt en de koffie bitter wordt (het beste resultaat krijg je als de hele hoeveelheid water maar één keer doorloopt)
  8. als de koffie klaar is deze nog even doorroeren.
  9. eventueel nog even filteren, maar zal niet voor iedereen nodig zijn

Ik kon helaas geen duidelijk Nederlandstalig filmpje vinden. Deze Engelstalige video legt het prima uit. Als Engels lastig voor je is, laat dan de beelden voor zich spreken.

Bekijk de video “hoe maak je koffie met de percolator”:

Welke soorten koffie kun je het beste gebruiken voor koffie zetten met een percolator?

In principe gebruik je voor de hierboven beschreven methode ietwat grove zelf gemalen koffie of je laat goede koffiebonen malen bij een koffiespeciaalzaak.

Zelf malen kan overigens ook heel simpel. Er zijn genoeg – niet al te dure – eventueel gebruikte kofiemolens te koop. Geloof me, voor de echte koffieliefhebber een must!

Liever niet zelf malen? Dan is deze mokamaling natuurlijk helemaal perfect!

Percolator koffie zetten met bonen? Gebruik alleen de beste koffiebonen!

Topkwaliteit Italiaanse koffiebonen kopen en dan zelf malen. Dat is dé basis voor de lekkerste koffie! Kijk bijvoorbeeld eens naar best geteste koffiebonen als de Caffè New York.

Deze zijn ook verkrijgbaar in de Shop.

Lees ook de tips over andere manieren van koffie zetten en espresso maken

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties over de lekkerste koffie zetten met een percolator? Laat het me weten via het contactformulier en ik zal zo spoedig mogelijk reageren.

Deel deze handige tips over koffie zetten met een percolator gerust met anderen!