Introductie – koffie zetten met een percolator koffiepot
Ook koffie zetten met een percolator koffiepot behoort tot een bijna vergeten koffie-zet-methode. De percolator werd uitgevonden in de periode 1810 – 1814. Lees meer over de geschiedenis van de percolator.
Met name in de jaren 50 en 60 was het een populaire wijze van koffiezetten. Toch zie je de laatste tijd weer een hernieuwde belangstelling voor diverse vormen van slow koffie.
Dat de ouderwetse percolator een manier is van slow koffie zetten mag je ook letterlijk nemen: voor ca 6 kopjes koffie moet je zeker wel op 10 minuten rekenen.
Overigens wordt koffie zetten met een percolator ook wel verward met een cafetière of espressopotje. Deze laatsten zijn echter andere manieren van koffie zetten die ook andere koffiesmaken opleveren.
Het water onder in het waterreservoir wordt verwarmd. Zodra het richting kookpunt gaat stuwt de druk het water via een pijpje naar boven. Boven in de percolator wordt het water over de gemalen koffie gedruppeld.
Het water dat door de koffie is gelopen wordt weer vermengd met de rest van het water. Door de druk wordt het weer opgepompt en loopt weer door de koffie heen. De kunst is om dit proces niet te kort (onder-extractie) en niet te lang (over-extractie) te laten plaatsvinden.
Anders gezegd: te kort geeft een slappe koffie, te lang geeft een bittere onaangename koffie.
De lekkerste koffie zetten met een ouderwetse percolator doe je stap voor stap:
gebruik medium maling koffiebonen, liefst iets grover dan bijvoorbeeld een mokamaling en bij voorkeur zelf gemalen
doe de koffie in het filter (vaak heb je 2 theelepeltjes of ca. 12 gram nodig voor 1 flinke ietwat pittige kop koffie)
verdeel de koffie gelijkmatig over het filter
doe de bijpassende hoeveelheid water in het reservoir
zet het apparaat op het fornuis (heel soms is een model ook geschikt voor koken op electra)
houdt het water tegen het kookpunt aan (heel zachtjes borrelen)
zet een timer op 8 minuten om te voorkomen dat het proces te lang duurt en de koffie bitter wordt (het beste resultaat krijg je als de hele hoeveelheid water maar één keer doorloopt)
als de koffie klaar is deze nog even doorroeren.
eventueel nog even filteren, maar zal niet voor iedereen nodig zijn
Welke gemalen soorten koffie kun je het beste gebruiken?
In principe gebruik je voor de hierboven beschreven methode ietwat grove zelf gemalen koffie of je laat goede koffiebonen malen bij een koffiespeciaalzaak.
Zelf malen kan overigens ook heel simpel. Er zijn genoeg – niet al te dure – eventueel gebruikte kofiemolens te koop. Geloof me, voor de echte koffieliefhebber een must!
Niet iedereen heeft of wil thuis een koffiebonenmaler. Gelukkig is er een verrassend lekkere gemalen koffie verkrijgbaar. Geloof me, daar maak je perfect overheerlijke percolatorkoffie mee!
Mijn favoriete koffie
In onze beleving de beste koffie om met de percolator te maken, vol van smaak en niet te bitter.
Kamil B. Geverifieerde koper over het proefpakket gemalen percolatorkoffie van Caffè New York
Percolator koffie maken met bonen? Gebruik alleen de beste koffiebonen!
Topkwaliteit Italiaanse koffiebonen kopen en dan zelf malen. Dat is dé basis voor de lekkerste koffie! Kijk bijvoorbeeld eens naar best geteste koffiebonen als de Caffè New York.
Topkwaliteit
Hallo, om het kort te houden want er is al zoveel over New York verteld, sublieme bonen die een latte of een andere type koffie een andere dimensie geeft dan de bonen vd supermarkt. Je kan er niet genoeg van krijgen. Echt top. Mvg Peter
Peter G. Geverifieerde koper over het proefpakket koffiebonen van Caffè New York
Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties over de lekkerste koffie zetten met een percolator? Laat het me weten via het contactformulier en ik zal zo spoedig mogelijk reageren.
P.S. Deel deze handige tips over koffie zetten met een percolator gerust met anderen. Alvast hartelijk bedankt!