Hoe kun je de lekkerste koffie zetten met een Cafetière – French Press. Deze koffie wordt ook wel “doordruk koffie” of “Franse pers koffie”genoemd.

De lekkerste koffie zetten met een cafetière hoe doe je dat? Lees wat je zou moeten doen voor de perfecte cafetièrekoffie.
De cafetière is verkrijgbaar in talloze fraaie uitvoeringen.

Vóór dat je gaat koffie zetten met een cafetière, kun je het beste eerst de algemene koffietips op de pagina Lekkerste koffie zetten lezen.

Deze algemene koffietips zijn de basis voor bijna iedere methode van koffie zetten. Zonder deze tips is de onderstaande handleiding niet compleet!

Introductie – koffie zetten met een cafetière

De cafetière wordt ook wel French Press genoemd. Voor deze French Press koffie heb je geen filter nodig en blijft alle koffiesmaak behouden. Ook dit is eigenlijk een manier van ouderwets koffie zetten.

Het eerste patent zover bekend dateert uit 1852, door twee Fransen, Mayer en Delforge.

Wel blijft er altijd wat koffiestof zitten in je cafetiere koffie. Dat is een van de weinige cafetière nadelen. Des te fijner de maling, des te meer neerslag zul je hebben…

Overigens wordt de cafetière ook wel verward met een percolator of espressopotje. Deze laatsten zijn echter andere manieren van koffie zetten die ook andere koffiesmaken opleveren.

Lees meer over lekkere koffie zetten met een percolator of moka – espressopotje.

Hoe werkt een cafetière eigenlijk?

De cafetière is samengesteld uit een glazen kan, een metalen zeef en een deksel. Heet water dat net van de kook af is wordt samen met gemalen koffie in de kan gedaan.

Na een wachttijd van ongeveer 4 minuten druk je de zeef naar beneden. Hierdoor wordt de koffie en het koffiegruis gescheiden.

Koffie zetten met een cafetière – French Press in 7 duidelijke stappen

  1. spoel de kan om met heet water
  2. doe de koffie in de kan. Vaak heb je 2 theelepels of ca. 12 gram nodig per kop koffie). Gebruik medium maling koffiebonen, liefst iets grover dan bijvoorbeeld een mokamaling en bij voorkeur zelf gemalen
  3. vul de kan met water dat heeft gekookt en net van de kook af is (dit giet je dus over de koffie heen)
  4. roer goed maar wel voorzichtig door
  5. zet alvast de zuiger op de kan om geen warmte te verliezen, maar nog NIET doordrukken!
  6. laat de koffie minimaal 4 minuten trekken
  7. nu de zuiger langzaam met geringe kracht door de koffie heen drukken.

De cafetiere of French Press koffie is klaar! Zoals ik al zei is het normaal dat er wat koffiedeeltjes in de koffie zitten.

Deze koffiezetmethode heeft wel als voordeel dat deze wijze van koffie zetten volgens sommige een lekkerder koffie geeft dan bijvoorbeeld de percolator koffie.

Maar smaken kunnen uiteraard verschillen 😉

Welke koffie moet je gebruiken voor koffie zetten met een cafetière – French press?

Er zijn in principe 3 mogelijkheden:

  • gebruik ietwat grove zelf gemalen koffie*;
  • of kies voor super lekkere Italiaanse percolator koffie die al de perfecte maling en branding heeft.

* Een mooi egale maling van de koffiebonen is erg belangrijk. Gebruik dus een koffiebonenmaler met schijven en niet een met messen.

Heerlijk!

Deze koffie besteld omdat het de meest geschikte leek voor mijn nieuwe cafetière, en totaal geen spijt! Heerlijke koffie, ik denk dat ik mijn merk gevonden heb. Zelfs mijn bezoek is om en wilt geen “standaard filterkoffie” meer na het proeven van deze….

Dit product kreeg van de klant van KoffieKwaliteit een hele mooie beoordeling.

Maroucha K. Geverifieerde koper over de percolator mokamaling van Caffè New York

Mijn TIP: Als je zelf maalt, gebruik dan goede koffiebonen. Dat voorkomt ongewenste bittere en/of zure smaakjes. Kijk bijvoorbeeld eens naar bonen als de Caffè New York XXXX. Deze zijn verkrijgbaar in de Shop.

Hoe (on)gezond is cafetière koffie?

Tja, dit artikel zou niet volledig zijn als het gezondheidsaspect niet even aangehaald zou worden.

Want helaas is het wel zo dat koffie zetten met een cafetière relatief veel cafestol oplevert. Vanwege het cholesterolverhogende effect adviseert het Voedingscentrum om niet meer dan 1 kop cafetièrekoffie per dag te drinken

Geniet maar drink met mate dus!

Over informatie op wikipedia en melk opschuimen

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het me weten via het contactformulier en ik zal zo spoedig mogelijk reageren.

P.S. Vond je deze informatie over koffie zetten met een cafetière interessant? Deel het gerust en maak er anderen blij mee. Alvast bedankt!