Heerlijke koffie zetten met de Moka Express

De Moka Express of Moka kent een mooie historie

Koffie zetten met de Moka Express is uitgevonden door de Italiaan Alfonso Bialetti. Ondertussen staat er in elk Italiaans huishouden wel een Moka.

De oorspronkelijke variant van de Moka was van aluminium, tegenwoordig worden ze ook gemaakt van roestvast staal, kunststof en porselein. De Moka’s zijn verkrijgbaar in 1-kops tot maar liefst 18-kops uitvoering.

De Moka Express is in bijna ieder Italiaans huishouden terug te vinden, maar het bereiden van echt lekkere koffie met dit apparaatje is een hele klus. Toen ik in Italië woonde had ik ook een Moka, alleen wist ik toen nog niet dat dit apparaatje zo heette. Het duurde even voor ik begreep hoe je een lekkere koffie met de Moka kon zetten.

Koffie zetten met de Moka Express in 8 stappen

Het geheim zit hem in het gebruiken van een goede kwaliteit koffiebonen, zelf koffie malen en op tijd het fornuis uitzetten.

  1. Zorg dat je gemalen bonen gebruikt met een Mokamaling. Deze espressobonen zijn wat grover gemalen en speciaal gebrand voor dit soort apparaten.
  2. Vul het water tot net onder het overdrukventiel aan de zijkant of binnenkant van de Moka.
  3. Vul het inzetfilter helemaal met de gemalen espresso. Druk niet aan!
  4. Strijk de koffie af met je vinger tot een egaal oppervlak. De bovenkant van de koffie moet gelijk zijn met de bovenkant van de inzetfilter.
  5. Draai de Moka Express stevig dicht, er komt grote druk op te staan.
  6. Zet de Moka op het vuur op een lage stand.
  7. Als je espresso eenmaal klaar is, haal deze dan direct van het vuur.

Aluminium of roestvast staal?

Een aluminium Moka Express mag je alleen schoonmaken met water en geen zeep of afwasmiddel gebruiken. Het aluminium kan namelijk reageren met de stoffen hierin, wat zorgt voor een vieze smaak.

Met een roestvast stalen apparaat mag dit eventueel wel, maar schoonmaken met alleen maar water is altijd nog het beste.

Koffie voor de Moka Express

Het bijzondere merk Caffè New York heeft een perfecte moka koffiemaling. Deze koffiemaling is ook trouwens ook geschikt als filterkoffie.

Wil jij ook wat Italiaans temperament in je koffie?

Bestel hier je koffie voor de Moka

 

 

Wat vind jij hiervan?

Gratis verzending van je koffie al vanaf € 55

Op werkdagen vóór 17.00 uur besteld, volgende dag bezorgd

.