Wat gebeurt er bij koffie branden en welke gradaties in koffie branding zijn er.

Wat gebeurt er eigenlijk bij het koffie branden?

Koffiebonen branden is een chemisch proces. In een koffieboon zitten zo ongeveer 2000 verschillende chemische stoffen. Deze worden tijdens het koffie branden afgebroken of omgezet in in enkele honderden vluchtige aromatische verbindingen.

Zelf koffie branden of Italiaanse koffiebonen bestellen van de Testwinnaar >>

In enkele minuten ondergaat de nog groene koffieboon een intense verandering. Zodra het branden begin verliest ze vocht, kleurt bruin en gaat ploffen. Dit wordt ook wel de ‘crack’ genoemd.

Afbeeldingen van de koffieplant, de rauwe bonen en de geroosterde koffiebonen.
bron: tomsfoodblog.nl

Zodra dit ploffen begint is het proces bijna ten einde. De koffiebrander kiest het juiste moment om het proces te stoppen en gaat de bonen met lucht afkoelen. Dit doet hij door ze in een voorgekoelde bak te doen of op een zeer koud oppervlak te storten.

Wat je ziet is dat de groene koffieboon bruin is geworden. Afhankelijk van gekozen proces varieert de kleur van lichtbruin tot tegen het zwarte aan. Bovendien is zij ook nog flink in volume toegenomen.

Koffiebranden is een vak, of mag je het een kunst noemen? Timing is alles. Iets te kort, te lang, te heet, of niet heet genoeg branden en het resultaat is niet wat het zou moeten zijn.

Er zijn heel veel koffiesoorten en deze hebben allemaal hun specifieke gehalte aan suikers en oliën. Daarom moeten de bonen gesorteerd zijn op soort en gewicht.

Afhankelijk van het doel van de koffiebranderijen en soort bonen worden er verschillende gradaties in het koffiebonen branden onderscheiden.

Koffie branden zoals dat gebeurt bij Caffè New York - Pistoia - Italië
Koffie branden bij Caffè New York – Pistoia – Italië

Gradaties in koffie branden – soorten branding

Je kunt 3 hoofdgroepen bij het koffie branden onderscheiden:
1) light roast (cinnamon roast)
2) medium roast (American roast, city roast en full city roast)
3) dark roast (Vienna roast, French roast en Italian roast).

1) LIGHT ROAST

Cinnamon Roast

bij deze branding wordt de koffieboon gebrand op 196C. Het roosteren stopt al bij of net voor de eerste crack. De kleur is die van kaneel; het aroma doet denken aan noten en de smaak is droog en grenst tegen het zure aan. De smaak heeft weinig body.

2) MEDIUM ROAST

American Roast

ook wel gemiddelde branding genoemd. Hier wordt gebrand op 210 C. Roosteren stopt direct na de eerste crack. De kleur is kastanje en heeft een uitgesproken aroma, een duidelijk rinse smaak, maar ook wat zoete nuances van geroosterde noten.
Deze methode wordt vaak toegepast voor single origin koffiebonen.

City Roast

deze branding is weer wat donkerder. Wordt gebrand op 219 .Een middelbruine kleur met een aansprekend aroma. De smaak is vol met met zoete chocolade/karamelachtige nuances. Meest populaire manier van roosteren.

Full City Roast

wordt gebrand op 225°C. Vrij donkerbruine bonen, droog gebrand en zonder sporen van olie. Koffie branden gestopt aan het begin van de tweede ‘crack’.Een veelgebruikte branding voor espressomelanges. Voor koffie vol van aroma en smaak, met pittige nuances en zoete smaaktonen zoals in pure chocolade.

3) DARK ROAST

Vienna Roast

gebrand op 230°C geeft donkerbruin gekleurde bonen met hier en daar wat olie op het oppervlak. Koffie branden gestopt tijdens de tweede ‘crack’. Het aroma is krachtig en donker, vol van smaak, zoet en pittig.

French Roast

gebrand op 240°C geeft zeer donkerbruine koffiebonen met een mooie glanslaag door de olie die op de boon zit. Roosterproces eindigt aan het einde van de tweede ‘crack’.Een erg sterk aroma met een sterk prikkelende smaak.

Italian Roast

gebrand op 245°C bijna zwarte bonen met nog meer olie op het oppervlak. Roosterproces gestopt na de tweede ‘crack’. De bitterzoete en prikkelende nuances overheersen soms de smaak en aroma, weinig zuurtjes overgebleven.

Zonder goede koffiebonen geen goede branding!

Zoals je ziet zijn er diverse gradaties van koffie branden. Maar je kunt nog zo’n goede koffiebrander zijn, zonder de allerbeste koffiebonen krijg je nooit een goed resultaat. Een of enkele slechte bonen kunnen je hele partij gebrande koffie verpesten.

Let er dus op als je koffie koopt, dat deze met de hand zijn geplukt. En ook het melangeren moet zorgvuldig door de meesterbrander gebeuren.

Dat houdt in dat je iets meer voor je koffie betaalt. Maar geeft wel de zekerheid dat je met goede koffiebonen te maken hebt. Dat betekent dus geen steentjes, onaangename bitters of zuren door dat slechte of onrijpe bonen zijn gebruikt.

hoe maak je een goede espresso
Perfecte Italiaanse espresso maak je alleen met hoogwaardige, deskundig gebrande bonen

Waar kun je ambachtelijk gebrande koffiebonen kopen?

Het aanbod van koffiebonen is natuurlijk enorm. Maar de kwaliteitsverschillen zijn eveneens gigantisch. De kans is groot dat je door de verkeerde keuze geen lekkere koffie krijgt. Daar kan je mooie espressomachine niets aan doen!

Ben je op zoek naar bonen die:

  • afkomstig zijn van de beste koffieplantages ter wereld
  • met de hand zijn geplukt, want je wilt alleen de mooiste rijpe bonen
  • zorgvuldig zijn gebrand volgens de Italian Roast methode
  • met zorg zijn verpakt in speciale verpakking die aroma en kwaliteit waarborgt
  • winnaar zijn geworden van de espresso test.
  • garanderen dat je er de échte Italiaanse espresso en cappuccino mee kunt maken
  • 100% tevredenheidsgarantie bieden. Toch niet tevreden: 100% aankoopbedrag direct retour.

Caffé New York EXTRA Review

Bijzonder lekkere koffie zoals de site ook doet vermoeden. Is de lekkerste koffie die ik tot nu toe heb gevonden, en ik probeer veel uit. Met recht winnaar van elke espresso test.

Dit product kreeg van de klant van KoffieKwaliteit een hele mooie beoordeling.

Niels O. Geverifieerde koper

P.S. Maak anderen ook blij en deel deze informatie over koffie branden met ze. Alvast bedankt!