Hoe zet je koffie met een cafetière?

Hoe zet je koffie met een cafetière?

De cafetière is waarschijnlijk midden negentiende eeuw uitgevonden in Frankrijk en wordt daarom ook wel French Press genoemd. Overigens wordt de cafetière wel eens verward met een percolator of espressopotje. Dit zijn echter andere manieren van koffie zetten die zorgen voor een andere smaak.

Wat is een cafetière precies

Een cafetière bestaat uit een glazen kan, een metalen zeef en een deksel. De gemalen koffie wordt samen met heet water in de kan gedaan, waarna je de zeef naar beneden drukt. Hierdoor worden de koffie en het koffiedik gescheiden.

Met een cafetière heb je geen filter nodig en blijft alle koffiesmaak behouden. Wel blijft er altijd wat koffiedik achter in je koffiekopje. Hoe fijner de maling van je koffiebonen, hoe meer ‘neerslag’ je zult hebben.

Welke koffie gebruik je voor koffie met een cafetière

Voor koffie met een cafetière kun je het beste een medium maling koffiebonen gebruiken, liefst iets grover dan bijvoorbeeld een moka maling. Als de maling te fijn is gaat het door het filter heen en blijft er meer koffiedik achter in je kopje.

“Gebruik goede koffiebonen, dat is dé basis voor de lekkerste koffie.”

Een mooi egale maling van de koffiebonen is belangrijk. Gebruik daarom een koffiebonenmaler met schijven, niet met messen. Je kunt je koffiebonen natuurlijk ook laten malen bij een koffiespeciaalzaak of een goede maling kopen.

Hoe zet je koffie met een cafetière in 8 stappen

  1. Spoel de kan van cafetière om met heet water
  2. Doe de koffie in de kan (2 theelepels per kop)
  3. Breng water aan de kook
  4. Giet het water in de kan over de koffie als het net van de kook af is
  5. Roer het voorzichtig en goed door elkaar
  6. Plaats de deksel op de kan om geen warmte te verliezen
  7. Laat de koffie minimaal 4 minuten trekken
  8. Druk de filter langzaam naar beneden, door de koffie heen

Het is normaal dat er wat koffiedeeltjes in de koffie zitten of in het kopje achter blijven.

Voordat je begint met koffie zetten zijn er ook nog een aantal algemene tips die ik je graag wil meegeven. Je leest ze in het artikel Basistips hoe je de lekkerste koffie zet.

Wat vind jij hiervan?