Hoe maak je een goede espresso?

Je hebt een mooi espresso apparaat en toch is je espresso niet zo lekker als je verwacht had? Een goede espresso maken is op het eerste gezicht niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen kan leren om een goede espresso te maken, net zo lekker als in Italië!

In de Nederlandse horeca bestelt slechts tien procent van de klanten een kopje espresso. Veel mensen vinden de smaak van espresso namelijk helemaal niet lekker. Dat komt meestal doordat het maken van een echt lekker kopje espresso maar door weinig mensen wordt beheerst.

“Een écht Italiaans kopje espresso moet smaken als een bonbonnetje!”

Als je weet hoe een echte espresso hoort te smaken ben je al een heel eind. Toen ik een tijdje in Italië heb gewoond ben ik espresso pas echt gaan waarderen. In Italië kan iedereen namelijk een goede espresso zetten: in barretjes, restaurants en gewoon bij mensen thuis.

Terug in Nederland ben ik gaan experimenteren met mijn espresso apparaat, verschillende soorten koffiebonen en alles wat hier verder bij komt kijken. Na veel oefenen, uitproberen en proeven werd de kwaliteit van mijn zelf gezette espresso steeds beter. Om mijn kopje espresso nog lekkerder te maken heb ik een cursus gevolgd bij koffiegrootheid Louis Claus, een man die veel koffiekampioenen heeft opgeleid.

Een goede espresso maken kun je leren

Een goed espresso apparaat en goede kwaliteit koffiebonen zijn een prima begin. Korte checklists kunnen je helpen met waar je op moet letten. Daarom hier een aantal tips om de lekkerste espresso te maken.

Tips voor het maken van een goede espresso

  1. Koop goede kwaliteit koffiebonen
  2. Vind een bonenmelange die je echt lekker vindt, bijvoorbeeld met dit probeerpakket Italiaanse koffiebonen
  3. Voor écht lekkere espresso gebruik je zelf een bonenmaler
  4. De koffie moet precies goed gemalen zijn, niet te grof en niet te fijn
  5. Gebruik warme espressokopjes, koude kopjes zorgen dat de crèmelaag snel verdwijnt
  6. Als je een automatische machine gebruikt, stel deze dan in op de juiste maling en waterhoeveelheid
  7. Dit lijkt een inkoppertje maar wordt vaak vergeten: maak je machine regelmatig schoon. Dit zorgt echt voor een betere smaak!

Thuis espresso zetten net zo lekker als in Italië?

Ook al volg je deze checklist of andere informatie op internet, vaak kun je er nóg meer uithalen. Vaak zit het hem namelijk in de kleine dingen waaraan in de checklists en filmpjes weinig aandacht wordt besteed.

Heldere uitleg hoe je de allerlekkerste espresso bereidt

Wil jij thuis een echt goed kopje espresso zetten, net zo lekker als in Italië? Op de pagina alles over espresso maken help ik je verder. Het is echt niet moeilijk en het maakt niet uit welk type espresso apparaat je hebt.

Wat vind jij hiervan?

Gratis verzending van je koffie al vanaf € 55

Op werkdagen vóór 17.00 uur besteld, volgende dag bezorgd

.