Hoe maak je een goede espresso?

Je hebt een mooi espresso apparaat en toch is je espresso niet zo lekker als je verwacht had? Een goede espresso maken is op het eerste gezicht niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen kan leren om een goede espresso te maken, net zo lekker als in Italië!

hoe maak je een goede espresso
Alleen een goed gemaakte espresso is lekker!

In de Nederlandse horeca bestelt slechts tien procent van de klanten een kopje espresso. Veel mensen vinden de smaak van espresso namelijk helemaal niet lekker.

Dat komt meestal doordat het maken van een echt lekker kopje espresso maar door weinig mensen wordt beheerst.

“Een écht Italiaans kopje espresso moet smaken als een bonbonnetje!”

Als je weet hoe een echte espresso hoort te smaken ben je al een heel eind. Toen ik een tijdje in Italië heb gewoond ben ik espresso pas echt gaan waarderen. In Italië kan iedereen namelijk een goede espresso zetten: in barretjes, restaurants en gewoon bij mensen thuis.

Oefening baart kunst!

Terug in Nederland ben ik gaan experimenteren met mijn espresso apparaat, verschillende soorten koffiebonen en alles wat hier verder bij komt kijken.

Na veel oefenen, uitproberen en proeven werd de kwaliteit van mijn zelf gezette espresso steeds beter.

Met alleen een mooie espressomachine ben je er nog niet…

Om mijn kopje espresso nog lekkerder te maken heb ik een cursus gevolgd bij koffiegrootheid Louis Claus(inmiddels helaas overleden). Een man die veel koffiekampioenen heeft opgeleid.

Een goede espresso maken kun jij natuurlijk ook leren

Een goed espresso apparaat en goede kwaliteit koffiebonen zijn een prima begin. Korte checklists kunnen je alvast een beetje op weg helpen met waar je op moet letten.

Alvast enkele praktische tips voor het maken van een goede espresso

  1. Gebruikt zacht water
  2. Vind een bonenmelange die je echt lekker vindt, bijvoorbeeld met dit probeerpakket Italiaanse koffiebonen
  3. De koffie moet precies goed zijn gemalen, dus niet te grof en niet te fijn
  4. Experimenteer met de juiste aandrukkracht als je werkt met een pistonmachine.
  5. Vaak vergeten: gebruik warme espressokopjes. Koude kopjes belemmeren de optimale smaakbeleving en zorgen ervoor dat de crèmelaag snel verdwijnt.
  6. Ook moeten de espressokopjes van goede kwaliteit zijn. Ook dat helpt enorm voor behoud van cremalaag en temperatuur.
  7. Als je een automatische machine gebruikt, stel deze dan in op de juiste maling en waterhoeveelheid. Vergeet niet dat als je een andere melange gebruikt, je vaak de maalgraad weer moet aanpassen.
  8. Dit lijkt een inkoppertje maar wordt vaak vergeten: maak je machine regelmatig schoon. Dit zorgt echt voor een betere smaak!

Maar er komt echt nog wel wat meer bij kijken!

Wil jij thuis een echt goed kopje espresso zetten, net zo lekker als in Italië?

Neem dan wat meer tijd. Op de pagina alles over espresso maken help ik je graag verder. 

Het loont echt de moeite en het maakt niet uit welk type espresso apparaat je hebt. Alle methodes van espresso creëeren worden namelijk uitgebreid behandeld.

Tenslotte

Heb je tot nu toe vragen of opmerkingen? Laat het me weten en ik help je graag verder.

P.S. Het zou natuurlijk heel fijn zijn als je dit artikel over een goede espresso maken zou willen delen. Alvast hartelijk bedankt daarvoor!

Wat vind jij hiervan?

Gratis verzending van je koffie al vanaf € 55

Op werkdagen vóór 17.00 uur besteld, volgende dag bezorgd

Niet tevreden? Altijd je geld terug!