Verbaas jezelf en anderen door super lekkere gewone koffie te maken met je espressomachine.

Ben je trots dat je een perfecte espresso kunt maken, wil er iemand toch gewone koffie.

Wat bedoelen we eigenlijk met gewone koffie?

De meeste Nederlanders hebben het dan over:

  • niet al te sterke koffie
  • qua volume een “normale Nederlandse” kop koffie (eigenlijk even groot als een cappuccinokop)

lekkerste koffie zetten

Dat kan natuurlijk lastig zijn als je ‘alleen maar’ over een echt espresso-apparaat beschikt. Deze is bedoeld om met hoge druk een klein kopje espresso te maken, maar niet voor gewone koffie. Of toch wel…?

Ik heb goed nieuws, want je hebt zelfs 2 mogelijkheden!

Gewone koffie maken met een espressomachine kan in principe op twee manieren:

1) Maak een Caffè lungo

Als je normaal gesproken een echte espresso maakt, stop je na 25 – 30 seconden. Echter je kunt ook   simpelweg het water langer dan de normale 25-30 seconden laten doorlopen. Het resultaat is dan een groter volume koffie.

Maar deze hele makkelijke caffè lungo methode kent echter ook nadelen.

Door de over-extractie – dus te lang water laten lopen door het koffiemaalsel – krijg je geen lekkere koffie. De koffie wordt namelijk wat bitterder en droger van smaak.

2) Maak een Caffè Americano

Bereid een espresso zoals je dat normaal doet. Vul de espresso aan met heet water en klaar is je gewone koffie!

Eventueel kun je ook nog heet water in een kannetje er los bij serveren. Dan kun je koffie nog verder aanlengen als de koffie toch als te sterk wordt ervaren.

Gewone koffie maken met een espressomachine met de laatste methode (Caffè Americano) geniet veruit mijn voorkeur. Je krijgt namelijk een zachtere koffie zonder nare bijsmaken.

TIP: Natuurlijk zorg je er wel voor dat je met hoogwaardige koffie werkt zonder onaangename bitters of zuren. Anders wordt je gewone koffie alsnog een teleurstelling!