De een heeft het over Max Havelaar koffie, de ander zegt Fairtrade koffie. En weer een ander spreekt over Max Havelaar fairtrade koffie. Bedoelen we nu eigenlijk allemaal hetzelfde?

En waarom is het belangrijk om Max Havelaar of fairtrade koffie te drinken? Wil jij weten hoe het precies zit en waar je deze fairtrade koffie kunt kopen, lees dan snel verder!

Wat is Max Havelaar koffie?

Max Havelaar koffie is koffie waarbij de koffieboeren een eerlijke prijs voor hun koffiebonen hebben ontvangen. Daarom wordt in de volksmond ook wel gesproken over eerlijke koffie. Belangrijk om te weten is dat Max Havelaar géén koffiemerk is maar een keurmerk!

En is Max Havelaar koffie dan hetzelfde als Fairtrade koffie?

Max Havelaar en Fairtrade koffie betekent eigenlijk precies hetzelfde en zijn beide een keurmerk voor eerlijke koffie. Hoe dit zit dan? Om te beginnen heb je Fairtrade International (FI). Dit is wereldwijd de koepelorganisatie. Zij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de internationale regels en voorwaarden voor het Fairtrade keurmerk.

Vervolgens worden deze regels en voorwaarden door alle nationale zusterorganisaties opgevolgd. Stichting Max Havelaar beheert in Nederland het Fairtrade keurmerk. In Nederland wordt daarom zowel gesproken over Fairtrade koffie, Max Havelaar koffie alsook de combinatie Max Havelaar fairtrade koffie.

Wat is de achtergrond van Stichting Max Havelaar?

Stichting Max Havelaar is in 1988 opgericht naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. Zij gaven aan dat ontwikkelingshulp fijn is, maar dat het nóg beter was als zij een eerlijke prijs voor hun koffie zouden krijgen.

De stichting ontleent haar naam aan het boek Max Havelaar (1860) van Multatuli. Hierin worden de sociale misstanden in de koffieteelt beschreven en komt de persoon Max Havelaar op voor de lokale bevolking. Het is dus begonnen met Max Havelaar koffie uit Mexico. Maar naast Max Havelaar fairtrade koffie zijn er inmiddels vele andere Fairtrade producten beschikbaar uit diverse ontwikkelingslanden.

Waarom Max Havelaar Fairtrade koffie drinken?

Fairtrade | Max Havelaar helpt kleine koffieboeren in ontwikkelingslanden aan een betere toekomst, stelt milieu eisen en bestrijdt kinderarbeid. Wat niet iedereen weet is dat veel kleinschalige koffieboeren continue in inkomensonzekerheid verkeren.

Ze zijn namelijk overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs. Dit heeft tot gevolg dat de opbrengst van hun koffieoogst vaak te laag is om hun gezin te onderhouden. Daardoor kunnen ze ook niet investeren in milieuvriendelijke teelt, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap.

Kortom als we niets doen blijft de armoede in stand. Fairtrade | Max Havelaar doorbreekt deze vicieuze cirkel. Door Fairtrade Max Havelaar koffie te drinken kun ook jij bijdragen aan het doorbreken van deze vicieuze cirkel!

Hoe helpt Fairtrade | Max Havelaar de koffieboeren verder te ontwikkelen?

Fairtrade | Max Havelaar stelt voorwaarden aan zowel koffieboeren als koffiehandelaren om zo een betere en duurzame toekomst voor de koffieboeren te realiseren. De voorwaarden hebben betrekking op zowel handelsvoorwaarden alsook op sociale en milieucriteria.

Eerlijke handelsvoorwaarden

De belangrijkste voorwaarde die Fairtrade | Max Havelaar stelt is dat de boeren samenwerken in coöperaties. Hierdoor verwerven zij een betere plek in de handelsketen. Maar ook de koffiehandelaren moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om het Fairtrade keurmerk te mogen voeren.

Eén van de voorwaarden is dat zij de koffiecoöperaties de marktprijs betalen plus een kleine ontwikkelingspremie. En voor het geval de marktprijs te sterk daalt, heeft Fairtrade | Max Havelaar een minimumprijs vastgesteld. Deze minimumprijs moet in ieder geval betaald worden.

Duurzame voorwaarden

Een andere voorwaarde waar de koffiehandelaren aan moeten voldoen is dat zij langdurige handelsrelaties aangaan met de koffiecoöperaties. Daardoor hebben de koffieboeren de zekerheid dat ze jaren achter elkaar hun oogst voor een goede prijs kunnen verkopen.

Hierdoor kunnen ze gaan investeren in duurzame productie. Dit eist Fairtrade | Max Havelaar overigens ook van de koffieboeren; er moet worden voldaan aan sociale en milieucriteria. Denk hierbij aan milieuvriendelijke koffieteelt, goede arbeidsrechten en geen kinderarbeid.

Ook de ontwikkelpremie draagt bij aan duurzame bedrijfsontwikkeling, zoals bijvoorbeeld verbetering van de productiviteit, de kwaliteit en de infrastructuur. Maar de premie wordt ook geïnvesteerd in gemeenschapsprojecten als onderwijs en gezondheidszorg.

Hoe weet ik of ik Fairtrade Max Havelaar koffie drink?

Wil je Max Havelaar koffie drinken, let er dan op dat dit logo op de verpakking staat afgebeeld. Ook zonder het 'Max Havelaar' onderschrift is er sprake van eerlijke koffie!!
Fairtrade Max Havelaar logo

Koop een pak koffie voorzien van het Fairtrade logo! Dan weet je zeker dat ook jij bijdraagt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de koffieboeren in ontwikkelingslanden.

Het logo geeft aan dat de koffieboeren én de koffiehandelaren voldoen aan de Fairtrade voorwaarden en criteria. In Nederland wordt het keurmerk beheert door stichting Max Havelaar. Daarom wordt in Nederland ook vaak de naam ‘Max Havelaar’ in het logo genoemd.

Waar kun je Max Havelaar Fairtrade bestellen?

Wil jij ook Mvan ax Havelaar fairtrade koffie genieten en daarmee bijdragen aan een beter leven voor de kleine koffieboeren? Tegenwoordig hoef je daarvoor niet meer per se naar de Wereldwinkel. Vaak kun je ook terecht in de supermarkt. Maar nog makkelijker is het om te bestellen bij KoffieKwaliteit.nl.

Bovendien worden bijna al onze fairtrade koffies ook biologisch verbouwd.

Ik heb voor jou namelijk de lekkerste biologische fairtrade koffie ingekocht. Je kunt kiezen uit:

fairtrade koffiebonen (verkrijgbaar als 250 gram en 1000 gram verpakking.

fairtrade gemalen koffie (geschikt voor o.a. filterkoffie en (Bialetti) percolator)

Klik hierboven op de link van de koffie die voor jouw koffiemachine geschikt is.

Heerlijke koffie voor mijn Bialetti moka 

In Italië de moka koffie ontdekt, in Nederland jaren geleden een Bialetti aangeschaft en toen op zoek naar de juiste koffie. Deze koffie is biologisch en wordt in Italië gebrand, daar waar ze verstand van koffie hebben! Heerlijk!

Dit product kreeg van de klant van KoffieKwaliteit een hele mooie beoordeling.

Carla B. Geverifieerde koper over de bio fairtrade gemalen koffie voor de percolator

Ga je bij mij Max havelaar koffie bestellen, dan bij voorbaat hartelijk bedankt daarvoor!

Mocht je vragen hebben, bel, app of mail me. Ik help je graag!

P.S. En natuurlijk zou ik het zeer waarderen als je dit artikel zou willen delen.