Fairtrade koffie, ook wel eerlijke koffie genoemd, wordt steeds populairder! Maar wat betekent het eigenlijk. Wist jij bijvoorbeeld dat je hiermee bijdraagt aan een beter leven voor de koffieboeren in ontwikkelingslanden? Hoe? Op deze vraag (en meer 😉 ) geef ik je graag antwoord.

Wat is Fairtrade koffie?

Dit is koffie die wordt geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Fairtrade betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. Daarom wordt ook wel gesproken over eerlijke koffie. Fairtrade is overigens zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Het is overigens géén koffiemerk!

Waarom zou je eerlijke koffiebonen of eerlijke gemalen koffie kopen?

Veel kleinschalige koffieboeren in ontwikkelingslanden verkeren continu in inkomens onzekerheid. Zij zijn vaak volledig overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs.

Hierdoor is de opbrengst van de koffie oogst vaak te laag. Té laag om van te kunnen leven. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze ook niet investeren in de toekomst van hun bedrijf. En al helemaal niet in de toekomst van hun kinderen en de gemeenschap.

Hierdoor blijft de armoede in stand; een vicieuze cirkel. Maar door Fairtrade koffie te kopen kun ook jíj bijdragen aan het doorbreken van deze vicieuze cirkel!

Hoe draagt deze eerlijke koffie bij aan een duurzamer bestaan voor koffieboeren?

De Fairtrade organisatie helpt koffieboeren in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Hierdoor kunnen ze leven van hun werk én investeren in een duurzame toekomst.

Samenwerking koffieboeren in coöperaties

Een eerste stap naar een betere toekomst is dat kleine koffieboeren gaan samenwerken in coöperaties. Dat is een belangrijke voorwaarde van de Fairtrade organisatie. Als coöperatie hebben de koffieboeren namelijk een betere onderhandelingspositie. Ook krijgen zij daardoor een betere prijs voor hun oogst én toegang tot de wereldmarkt.

Voldoen aan sociale en milieucriteria

Een tweede voorwaarde die Fairtrade stelt, is dat de koffieboeren moeten voldoen aan eisen op sociaal- en milieugebied. Hierdoor is er sprake van duurzame productie én ontwikkeling. Denk hierbij o.m. aan milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een democratische werkwijze in de boerencoöperaties.

Koffieprijs is gebaseerd op leefbaar inkomen

Het kan natuurlijk gebeuren dat de wereldmarktprijs voor koffie heel laag is. Op dergelijke momenten springt Fairtrade organisatie bij. Het inkomen wordt aangevuld tot een zogenaamd leefbaar inkomen.

Met behulp van deze ondersteuning kunnen de koffieboeren investeren in projecten in hun gemeenschap. Denk hierbij aan gezondheidszorg, onderwijs en watervoorzieningen.

Lees hier meer over ‘leefbaar inkomen‘.

Samengevat de kernmerken van Fairtrade koffie ook wel eerlijke koffie genoemd.
Kenmerken Fairtrade koffie

Hoe weet ik nou of mijn koffie Fairtrade is?

Dit Fairtrade logo op de verpakking garandeert je dat je van fairtrade koffie kunt gaan genieten.
Fairtrade logo

Kijk op de verpakking van je koffie of het Fairtrade logo er op staat. Fairtrade is de koepelorganisatie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de internationale standaarden. Tevens onderhoudt zij contact met de koffie coöperaties.

Daarnaast heb je FLO-Cert, een onafhankelijk controleorgaan voor Fairtrade. Dit orgaan voert controles uit om er op toe te zien dat alle strenge handelsvoorwaarden ook daadwerkelijk worden nageleefd.

Zo wordt gewaarborgd dat er sprake is van eerlijk geproduceerde koffie. Dus als het Fairtrade logo op je koffie verpakking staat afgebeeld kun je genieten van een eerlijk kopje koffie!

NIEUWS! Vanaf 2020 zijn alle Fairtrade koffies van Caffè New York nu ook biologisch gecertificeerd!

Gemalen bio koffie van Caffé New York. Is ook fairtrade gecertificeerd. Gebrand van premium biologische koffiebonen uit Honduras, Mexico en Nicaragua.
Fairtrade en biologische koffie van Caffè New York uit Toscane

Hieronder een review van een biologische fairtrade koffiebonen fan: (terug te vinden bij reviews van Caffè New York biologische fairtrade koffiebonen 250 gram).

Biologische koffiebonen Café New York 

Als koffie liefhebber heb ik verscheidene merken geprobeerd.Niks mis mee, maar wil toch wat anders proberen.Ik heb via internet gezocht naar de beste koffie. Uit de test kwam Café New York als beste uit de test. Nog nooit eerder biologische koffie gedronken. Het is voor mij een ervaring rijker. Deze heeft een volle smaak en kruidig, voor herhaling vatbaar.

J.G P. Geverifieerde koper

Dit product kreeg van de klant van KoffieKwaliteit een hele mooie beoordeling.
P.S. deze koffie werd in 2020 ook als FairTrade gecertificeerd.

Super lekkere Fair trade koffie bestellen bij KoffieKwaliteit.nl

Wil jij bijdragen aan een beter leven voor de kleine koffieboeren door eerlijke koffie te kopen? De lekkerste Fairtrade koffie koop je natuurlijk bij KoffieKwaliteit.nl.

Altijd met 100% niet tevreden geld terug garantie!

Klik hieronder op link van de biologische fairtrade koffie van jouw keuze:

Wil je meer weten? Bel, app of mail me gerust en ik zal je graag helpen.

P.S. Vond je deze informatie interessant? Delen wordt gewaardeerd. Alvast hartelijk bedankt daarvoor!