Fairtrade koffie is hot! Maar wat betekent het eigenlijk. Wist jij bijvoorbeeld dat je hiermee bijdraagt aan een beter leven voor de koffieboeren in ontwikkelingslanden? Hoe? Op deze vraag (en meer 😉 ) geef ik je graag antwoord.

Of ben jij al overtuigd van het belang van eerlijke koffie en wil je Fairtrade koffie kopen?! Ook dan help ik je graag. De lekkerste Fairtrade koffie bestel je namelijk heel gemakkelijk bij KoffieKwaliteit.nl.

Wat is Fairtrade koffie?

Fairtrade koffie is koffie die wordt geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Fairtrade betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. Daarom wordt ook wel gesproken over eerlijke koffie. Fairtrade is overigens zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Het is overigens géén koffiemerk!

Waarom Fairtrade koffie?

Veel kleinschalige koffieboeren in ontwikkelingslanden verkeren continu in inkomens onzekerheid. Zij zijn vaak volledig overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs. Hierdoor is de opbrengst van de koffie oogst vaak te laag. Té laag om van te kunnen leven. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze ook niet investeren in de toekomst van hun bedrijf. En al helemaal niet in de toekomst van hun kinderen en de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand; een vicieuze cirkel. Maar door Fairtrade koffie te kopen kun ook jíj bijdragen aan het doorbreken van deze vicieuze cirkel!

Hoe draagt Fairtrade koffie dan bij aan een eerlijker en duurzamer bestaan voor de koffieboeren?

De Fairtrade organisatie helpt koffieboeren in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Hierdoor kunnen ze leven van hun werk én investeren in een duurzame toekomst.

Samenwerking in coöperaties

Een eerste stap naar een betere toekomst is dat kleine koffieboeren gaan samenwerken in coöperaties. Dat is een belangrijke voorwaarde van de Fairtrade organisatie. Als coöperatie hebben de koffieboeren namelijk een betere onderhandelingspositie. Ook krijgen zij daardoor een betere prijs voor hun oogst én toegang tot de wereldmarkt.

Voldoen aan sociale en milieucriteria

Een tweede voorwaarde die Fairtrade stelt, is dat de koffieboeren moeten voldoen aan eisen op sociaal- en milieugebied. Hierdoor is er sprake van duurzame productie én ontwikkeling. Denk hierbij o.m. aan milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een democratische werkwijze in de boerencoöperaties.

Minimumprijs en ontwikkelpremie

Vervolgens garandeert Fairtrade de gecertificeerde koffie coöperaties een kostendekkende minimumprijs plus een ontwikkelpremie. De minimumprijs dient als vangnet in tijden van een lagere wereldmarktprijs. Als de wereldmarktprijs hoger is dan de minimumprijs, ontvangen de coöperaties uiteraard de hogere wereldmarktprijs. Met de ontwikkelpremie kunnen de koffieboeren investeren in projecten in hun gemeenschap, zoals gezondheidszorg, onderwijs en watervoorzieningen.

Samengevat de kernmerken van Fairtrade koffie ook wel eerlijke koffie genoemd.

Kenmerken Fairtrade koffie

Hoe weet ik nou of mijn koffie Fairtrade is?

Dit Fairtrade logo op de verpakking garandeert je dat je van fairtrade koffie kunt gaan genieten.

Fairtrade logo

Kijk op de verpakking van je koffie of het Fairtrade logo er op staat. Fairtrade is de koepelorganisatie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de internationale standaarden. Tevens onderhoudt zij contact met de koffie coöperaties. Daarnaast heb je FLO-Cert, een onafhankelijk controleorgaan voor Fairtrade. Dit orgaan voert controles uit om er op toe te zien dat alle strenge handelsvoorwaarden ook daadwerkelijk worden nageleefd. Zo wordt gewaarborgd dat er sprake is van eerlijk geproduceerde koffie. Dus als het Fairtrade logo op je koffie verpakking staat afgebeeld kun je genieten van een eerlijk kopje koffie!

Fairtrade koffie kopen bij KoffieKwaliteit.nl

Wil jij bijdragen aan een beter leven voor de kleine koffieboeren door eerlijke koffie te kopen? De lekkerste Fairtrade koffie koop je natuurlijk 🙂 bij KoffieKwaliteit.nl. Ik heb zowel Fairtrade cupjes, als ook Fairtrade koffiebonen en Fairtrade gemalen koffie. Hiermee kies je voor kwaliteit én maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Meer weten over eerlijke koffie? Misschien vind je dit ook interessant: