Italiaanse espresso maken kan écht iedereen leren!

Ontdek wat espresso is en leer stap voor stap de perfecte espresso te bereiden.

Inleiding tot de perfecte espresso

De perfecte espresso maken kan iedereen leren. Kies hier jouw methode van espresso bereiden en volg de handleiding.

Een lekkere Italiaanse espresso serveren lukt jammer genoeg niet iedereen. Je hebt een mooi espresso- apparaat en toch voldoet je kopje espresso niet aan je verwachtingen? Smaakt je koffie niet zo lekker als in Italië. Hoe komt dat nou? Je wilt thuis toch ook lekkere espresso kunnen maken!

Als je weet hoe een échte espresso moet smaken ben je al een heel eind. Ik zeg altijd tegen mijn vrienden:

Een écht Italiaans kopje espresso moet smaken als een bonbonnetje!

Hoe ik de perfecte espresso leerde waarderen én maken

Toen ik een tijdje in Italië woonde ben ik espresso pas écht gaan waarderen.

Maar dat komt omdat je daar echt overal lekkere koffie drinkt. In de koffiebarretjes, maar ook bij de mensen thuis krijg je lekkere koffie. Dat moet in Nederland toch ook kunnen?

Toen ik weer terug was in Nederland ben ik gaan experimenten met mijn espresso-apparaat, koffiebonen en alles wat er verder bij kwam kijken. Na veel geduld, vele koffiebonen, maar ook frustraties 😉 werd de kwaliteit steeds beter!

Vele jaren geleden heb ik ook nog een cursus gedaan bij wijlen Louis Claus. Hij leidde veel mensen op tot barista en enkele van zijn leerlingen zijn zelfs Nederlands barista kampioen geworden.

Wat is eigenlijk échte Italiaanse espresso?

We beginnen met de definitie van Wikipedia over espresso:

espresso is een bereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst.

Een goed gezette espresso is heet, heeft een uitgebalanceerde, krachtige smaak en een mooie crema.

Goede gemalen koffie of koffiebonen zijn een absolute noodzaak. Maar er komt heel wat meer kijken… Met een korte checklist of een filmpje via internet kom je er vaak toch nét niet. Het zit hem namelijk in de kleine dingen, waaraan vaak te weinig aandacht wordt besteed in de beschikbare informatie op internet.

Het gevolg is dat wanneer een of meerdere dingen niet kloppen, een lekker kopje espresso zetten niet wil lukken. Niet alleen zonde van je inspanningen maar ook van je mooie koffiebonen.

Lastig dus? Ik kan je geruststellen, als je weet waar je op moet letten valt het echt mee!

Start door hieronder eerst te kiezen voor jouw favoriete methode. Vervolgens kom je vanzelf op de relevante pagina waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Kies nu jouw methode van bereiden:

Wil je espresso maken met een espressomachine?

Wil je leren hoe je échte Italiaanse espresso maakt met een espressomachine? Klik dan op deze afbeelding of op de link hiernaast. Dan zal de handleiding je stap voor stap verder helpen succesvol te worden.

Heb je een espresso-apparaat en misschien zelfs een eigen bonenmaler? Geweldig, dan heb ik goed nieuws voor je!

Ik heb mijn kennis en 20 jaar ervaring over espressootjes opgeschreven in een handleiding. Stap voor stap en met extra aandacht juist ook voor de kleine dingen.

Via deze link: maak èchte Italiaanse espresso maken met een espressomachine lees je er alles over. Ook succesvol cappuccino maken begint met een perfecte espresso als basis.

Maak je espresso met een percolator (Bialetti, moka, espressopotje)?

Bialetti Moka Express 3 kops percolator

Maak jij traditionele Italiaanse espresso koffie zoals de meeste Italianen dat doen? Zorg er dan voor dat je op een aantal zaken let. Zo haal je de juiste smaak naar boven.

Ga naar de pagina Italiaanse koffie maken met de percolator (Bialetti, moka, espressopotje) en je koffiekwaliteit zal er zeker op vooruitgaan.

Italiaanse koffie zetten met een koffiezetapparaat

Italiaanse koffie zetten kan ook met een gewoon koffiezetapparaat. Natuurlijk geen échte espresso, maar wel koffie met authentiek Italiaanse karakter. Klik of deze afbeelding of de link hiernaast hoe je dat doet.

Heb je geen percolator of espressomachine? Maar vraag je je af of je met je (filter) koffiezetapparaat toch Italiaanse koffie kunt zetten?

Het wordt natuurlijk geen echte espresso, maar toch kan er meer dan je denkt…!

Laat je prettig verrassen en lees de pagina over Italiaanse koffie zetten met een koffiezetapparaat.

Maak je espresso met ESE servings (ook wel genoemd: ESE pads, ESE koffiepads en cialde)

Wil je op een een eenvoudige en snelle manier espresso bereiden? Dan zijn ESE servings een hele handige oplossing.

Dit zijn 1 kops verpakkingen die je gebruikt in een semi-automatische espressomachine. Dat wil zeggen dat je machine voorzien is van een losse filterdrager. (De filterdrager word ook wel portafilter of piston genoemd).

Enkele voordelen zijn:

  • de hoeveelheid is precies genoeg voor 1 kopje Italiaanse espresso
  • je hoeft niet zelf te malen, dus geen koffiebonenmaler nodig
  • het geeft geen rotzooi op het aanrecht.

Een paar nadelen zijn:

  • het geeft wel meer verpakkingsafval
  • het is wat duurder dan gemalen koffie
  • zelf malen geeft betere resultaten.

Maar wellicht ben je al een gebruiker van ESE servings? Dan heb ik nog interessante tips over hoe je de lekkerste espresso maakt met ESE pads!

Klik daarvoor eerst op deze link en vervolgens op de knop “lees meer“.

Espresso in de horeca

Helaas kennen veel mensen de smaak van een goed gemaakte espresso niet.

Wist je dat in de horeca slechts 10% van de bezoekers een espressootje bestelt? Veel mensen vinden deze espresso namelijk helemaal niet lekker…!

Dat komt meestal omdat het bereiden van een traditionele espresso maar door weinig mensen wordt beheerst. Vaak kan zelfs horecapersoneel geen goede espresso voor elkaar krijgen. En dat is jammer!

Want ik weet dat het een kwestie is van de juiste stappen zetten. Dan kan  écht iedereen een top espressootje maken. Gelukkig zie je wel dat de kwaliteit in de horeca steeds beter wordt.

Met name in de koffiespeciaalzaken drink je meestal echt héle lekkere espresso, cappuccino, latte macchiato en zo.

Wat nou als het niet lukt?

Geen probleem, bel of mail me en ik zal je met alle plezier helpen.

>>> Bestel espressobonen van de testwinnaar >>

P.S. Deel deze pagina over espresso maken gerust en maak er andere espressoliefhebbers blij mee. Alvast hartelijk bedankt!