Ervaringen met espresso handleiding : “Het Geheim van een écht Italiaans kopje espresso maken”

Veel mensen hebben mijn handleiding gelezen hoe je de originele Italiaanse espresso moet bereiden.

Ook voor een lekkere cappuccino en latte macchiato is een goed gemaakte espresso de basis.

Iedereen kan het leren als je er even tijd in steekt. In een stap voor stap handleiding wordt alles duidelijk.

Al meer dan 3500 koffieliefhebbers hebben de espresso handleiding gelezen. Hier lees je hun ervaringen.


Een selectie van meningen over de handleiding hoe je èchte Italiaanse espresso bereid met de espressomachine:

(Soms lees je “toezending” en “rapport” of “e-book”. Dat komt omdat het eerst als aparte boekje te krijgen was).

Dank voor de toezending van “Het geheim van een écht Italiaans kopje espresso”.
Om ongeacht op welk gebied de top te bereiken, is het noodzakelijk de volle aandacht besteden aan zelfs de (ogenschijnlijk) meest futiele details. Dat is precies wat in je rapport hebt gedaan. Gefeliciteerd! G.F.

Je rapport zit goed in elkaar. Ik heb inderdaad het e.e.a. van je advies kunnen gebruiken, waarvoor mijn dank. Mijn nieuwe koffie machine (een Jura) is eindelijk “zindelijk”, en produceert een fantastische kopje espresso. Koos van Riet

Hartelijk dank voor je handleiding, erg leerzaam en een van de weinige gedegen handleidingen die ik kon vinden. Ik heb sinds kort een Quickmill machine die me erg goed bevalt. Het lukt me steeds beter om een goede espresso te maken. Jan-Jetze Zijlstra

Bedankt voor het rapport. Mijn espresso is inmiddels stukken vooruit gegaan. Thuis smaakte mijn koffie meer bitter dan op vakantie en ik wist niet waarom. Het verschil was water uit de fles en water uit de kraan. Jaap Bearda

Super naar wens. Mvg. Percival

Bedankt voor het rapport destijds. De cappuccino is inderdaad beter geworden door de tips. Met name stap 18, meteen na het plaatsen van de houder het water laten lopen was voor mij een openbaring. Bedankt! C. van Tooren

Dank voor de info. Het meeste wist ik wel,ik kon met jullie gegevens in de hand mijn vrouw overtuigen van het gebruik van een Brita-waterfilter. Peter Fuijt

inmiddels is de koffie zeker smaakvol dankzij uw beschrijving. we genieten er elke dag van. hartelijk dank. J. W. Pakvis

De kwaliteit van mijn espresso is absoluut verbeterd met dank aan het rapport, ga op deze voet verder met jouw dienstverlening. S.Terpstra

Bedankt voor je bericht. Het is een goed en zeer informatief rapport.

Wij maken koffie op een aantal verschillende manieren: we hebben een nespresso professioneel, met kant en klare alluminium pads (heerlijke koffie en gemakkelijk), daarnaast als aardigheid een handpresso (leuk en maakt ook een goede espresso met ESE servings) en daarnaast als we op onze zeilboot zijn een italiaans pruttelpotje met meestal illy koffie en een aerocino om een heerlijke cappucino te maken. We zeilen dan in Sardinie en genieten regelmatig van een heerlijke espresso in een barretje. Neem eens een kijkje op onze website www.global-yacht.nl bij flottielje Italie Sardinie als je tijd hebt. Geen eigen bonen, met maler en dergelijke maar wie weet wat nog gaat komen. We gaan in ieder geval ook eens de caffe New York proberen. Bedankt voor je interesse en als we nog vragen hebben dan weten we je te vinden. Ton van den Berg

Ik heb zeker wat gehad aan het rapport, hoewel het merendeel bekend was.
Soms heb ik een boon in mijn maler zitten die een te bittere espresso oplevert, en dan vindt ik het lastig om die weg te krijgen. De tips aan het eind van het rapport waren daarom zeker handig. Groeten, Maarten

Bedankt voor je tips steek er altijd een hoop van op. Mvg Rob

Het rapport is zeker goed van pas gekomen. De kwaliteit van de koffie is er op vooruit gegaan. Met vriendelijke dank, H. van Elsen

ik ben het aan het uitproberen ik moet nog de balans tussen zuur en bitter zien te vinden zodat mijn espresso smaakt naar pure koffie met een lekkere aroma en lekker zacht
ik heb veel geleerd van u informatie bedankt. groetjes ludwin

Ik vond de uiteenzetting heel leerrijk en mijn koffie is er inderdaad op vooruitgegaan. Hartelijk Bedankt, Pieter

Was een leuk en interessant verhaal. En ja, mijn kwaliteit espresso is er op vooruit gegaan.
Echter schenk ik volgens critici al vele jaren een goede espresso uit mijn ECM. Aan mijn bonen ben ik minder trouw omdat ik het leuk vind te experimenteren. Thanks anyway. Gerard

Het gaat prima nu, nou alleen nog ‘mijn’ koffie vinden. Kom ook wel goed. Groetjes davy

De espresso is zeker beter geworden na het lezen van jouw verhaal en het boek de thuisbarista. Tegelijkertijd ben ik ook nog steeds aan het experimenteren en dan is het ene kopje lekkerder dan het andere. Temeer, omdat mijn vrouw een totaal andere smaak heeft dan ik. Dat houdt het ook leuk en interessant. Ik wens je veel koffieplezier. Hartelijke groet, J Schapendonk

Ik vond het een erg leuk en informatie document! Top! Nu is het zo dat ik mijn machine nog niet binnen heb en ik voorheen altijd gebruik heb gemaakt van mokka potjes en cafetieres om mijn koffie te maken. Je document is voor mij doorslag geweest om er vertrouwen in te hebben ook zelf een goed espresso te kunnen maken en dus een machine aan te schaffen. Dank en wellicht in de toekomst wat meer inhoudelijke feedback. Vriendelijke groet, J. Klaassen

Het is voor mij een informerend artikel. Ben eigelijk op zoek naar een nieuwe(andere) machine. Mijn Solis lekt bij de piston en het ligt volgens mij niet aan de ring) Ben wel onder de indruk van de expobar ..111 Ik ben nav je artikel weer gaan experimenteren met de maling en gebruik nu 2x daags vers water. Bedankt en met groet, L Brok.

We zijn er nog niet met de perfecte espresso, maar de weg is dankzij jouw een stuk duidelijker. We hebben inmiddels wel een brita-waterfilter aangeschaft. Op de lijst staat nog een betere koffiemolen (ipv de GaggiaMM). We dachten aan een langzaamdraaiende – traploos instelbare – grind on demand – molen met platte schijven. Het zal een Demoka 207 worden. Als espressomachine hebben we een Gaggia Classic staan. Ook bestellen we er diverse soorten espressobonen mee om te testen. Tot nu toe waren we vooral bezig met de betere supermark-merken (Lavazza, Segafredo enz.). Ben benieuwd! PS: ik proef ook in nederlandse café’s niet vaak een lekkere espresso. Niet warm genoeg, teveel in het kopje, op zoek naar de créma, en vaak te zuur voor mijn smaak.. Ben dus extra benieuwd!! met vriendelijke groeten, Simone

Allereerst nog bedankt voor je rapport en ook voor je belangstelling. De kwaliteit van de espresso is er inderdaad door verbeterd, alleen nu heeft het apparaat het begeven. Het was net nieuw dus meteen teruggebracht en geld terug. Nu even sparen voor een echte! Het rapport komt daarna zeker weer goed van pas. Met vriendelijke groet J Slief

Hallo Arien, Eerst wil ik jou bedanken voor de prima handleiding de je mij mailde. Ik heb hier zeker mijn voordeel mee gedaan. Ook de Brita waterkan heb ik aangeschaft. Recent hebben wij een Pavoni Domusbar aangeschaft bij de firma van Pommeren in Utrecht. Voor de koop kregen wij een soort workshop en diverse geproduceerde kopjes espresso’s. Heerlijk. Toen wij besloten de domusbar aan te schaffen, kregen wij nogmaals een workshop maar dan met de domusbar. (stoere machine). Al met al zijn wij daar een paar uur geweest. Dit is perfect, weet dat de firma vierkant achter zijn product staat. Gratis kregen wij 2 kg pakken koffiebonen mee. 1pak Martella Roma en 1 pak Miscela Romcaffe. Beide zijn uit Italië. Heerlijk, met een prachtige crema.
Eigenlijk ging vanaf het eerste kopje goed en ging het maar zelden mis. Ik heb wel even gestoeid met het instellen van de juiste fijnheid. Wel is het zo dat je met een nieuw en totaal ander apparaat ( hiervoor hadden wij een Nespresso) even de weg moet vinden voordat het hele proces lekker soepel loopt. Het schoonmaken hou ik zeer nauwkeurig bij. Ik heb een excel sheet voor gemaakt voor het dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse onderhoud. De bonenmaler “ontvet ik met Grindz boontjes en de machine hou ik schoon met Cafiza machine cleaner. Regelmatig demonteer ik de doucheplaat om deze schoon te houden. Het melkschuimen doen wij nog met een melkschuimer (die hadden wij al), maar als ik wat ruimer in mijn tijd zit ga ik met het stoompijpje experimenteren. Ik wil zeker proberen hiermee leuke figuurtjes te creëren.
Voor de koop heb ik wekenlang op internet gespit en is de Pavoni er uitgekomen. Bij van Pommeren hebben zij diverse machines laten zien en zo ook de werking. Wij wilde geen automaat en kon ik vaststellen dat de Domusbar geen slechte keus was. De machine maakt geweldige espresso’s. Als je opmerkingen hebt of aanbevelingen dan sta ik daar zeer voor open. Nogmaals dank voor jou reactie en mijn complimenten voor jou geweldige site. Met vriendelijke groet, R Bakker

Beste Arien, Dank voor je vriendelijke aandacht. Dat gaat nu zeker al veel beter. Leuke zoektocht ook, naar de koffie die mij het best bevalt. Aangezien ik tot nu toe steeds andere bonen heb gebruikt is de espresso nog niet constant. Maar het gaat komen. Nogmaals dank en succes voor jou! Groet, Frank

Uiteindelijk wil ik je alleen maar bedanken. Ik heb ongelofelijk veel aan je adviezen gehad. Ik ben een echte koffie liefhebber zowel van espresso als cappuccino. Inmiddels zet ik een heel erg lekker bakkie. Vooral de cappuccino met kaneel afwerking is heerlijk. Thanks hiervoor, Groeten, S.Kampinga

ik vond de informatie nuttig en leerzaam, bedankt daarvoor. Ik had net mijn eerste espresso machine aangeschaft, dus ik had nog geen ervaring. De info was nuttig als leidraad hoe ik het beste de expresso klaar kon maken, ze smaken me dan ook erg goed! Hartelijke groeten, Sonja.

Was erg leerzaam, nu nog een betere machine kopen…Groet, Jeroen

Precies wat ik zocht. Dank je wel voor je verhaal. Mag ik vragen welke machine jij gebruikt? Mijn espresso apparaat heeft het begeven en het is niet meer rendabel om deze te laten repareren. Ik heb niet een heel groot budget maar zag de Saeco Aroma Inox op kieskeurig staan. Heeft u hier toevallig ervaring mee?  Ik hoop dat u even wilt reageren. Groet Alber

Hoi Arien Mijn espresso is goed gelukt!! Ik heb heerlijke koffie. Heel erg bedankt voor de goede tips! Mvg, Mandy

Dank u nogmaals voor het toesturen van het rapport. Ik ben al een paar weken aan het experimenteren en ik vind dat het er wel op vooruit is gegaan. Maar, het kan nog beter. Dus veel tips lezen en blijven oefenen! Het is immers de moeite waard als je lekker aan de koffie zit toch? Bovendien is het leuk om te doen. Er is een ding wat nog minder goed lukt. Dat is het opschuimen van de melk. Heeft u daar nog een paar goede praktijktips voor? Met vriendelijke groet, K Kleppe

Het espresso maken is zeker al aardig gelukt. In je document staan zeker hele goede tips alhoewel het wel voornamelijk uitgaat van de echte machines. Ikzelf heb een saeco giro Plus. Een volautomaat. Maar zeker de tips over het heel goed schoonhouden en natuurlijk goede verse bonen gebruiken zijn echt heel belangrijk merk ik. Het is even werk voordat je het zwarte goud in je kopje hebt. Maar ik proef echt het verschil. Op dit moment ben ik aan de illy bonen (100% arabica) en die vind ik tot op dit moment het lekkerst en het beste resultaat opleveren. De bonen van SimonLévelt vond ik erg tegen vallen. Ze kwamen mij niet echt vers over. Maar verder veel dank voor je rapport. Leuk om te lezen! Groet,Ad

Het rapport heeft mij zeker geholpen, ik ben nog maar een beginner dus het mislukt nog regelmatig. Maar het waren goeie tips en ik blijf oefenen. Bedankt! Met vriendelijke groet, Floris

Bij deze nog hartelijk dank voor Uw degelijke bijdrage aan mijn koffiekennis. Ik was erg onder de indruk, zozeer zelfs dat me de moed in de schoenen zonk en ik een uitrustpauze betracht heb, waarin ik o.a. toch nog even bij een filiaal van Levelt gevraagd heb naar de koffiemachines, maar daar zetten ze niet eens de prijzen er bij en waarin ik ook een uitstekende capuccino heb gedronken bij een filiaal van de Coffeecompany op de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Niet alleen was de koffie lekker, ook de geschuimde melk was subliem en dat alles in de juiste verhouding ten opzichte van elkaar.Bij het restaurant van het Concertgebouw gaat het ook vaak goed. Schuim, dat in een bloemvorm op de koffie is gedrapeerd stel ik eveneens op prijs. Thuis rommel ik wat aan met papieren filters en veel te fijn (op mijn dringend verzoek ) bij Simon Levelt gemalen koffie. Amateurwerk dus. Het kloppen van melk heb ik inmiddels opgegeven. Minstens zo belangrijk is voor mij de kwaliteit van de (volle) melk en vooral ook de versheid. Oude melk smaakt naar organische resten van bacterieen, ronduit vies naar mijn smaak. Meestal koop ik biologische melk van Zuiver Zuivel, die mits vers en goed gekoeld een frisse neutrale melksmaak heeft. Onlangs probeerde ik Campina boerenmelk, maar die viel èrg tegen. Om misselijk van te worden zogezegd. Maar terug naar de koffie. Er komt een moment, dat ik in het koffiedik ga roeren. Als dat nog vers genoeg is dan wordt de koffie daar sterker en lekkerder door. Ik moet daar niet te lang mee doorgaan wat ik vaak wel doe en waardoor de koffie aanzienlijk minder smakelijk wordt. Ik drink dus soms zeer geslaagd koffie, maar niet altijd. Dat is de reden dat ik denk over de aanschaf van een apparaat. €350 is zo ongeveer het maximum dat ik daarvoor wil uitgeven.
Vandaag ontving ik een aanbieding van Mediamarkt voor een de Longhi esam 4200, die me wel wat leek. Ook op de Saeco Odea Giro Orange V2 heb ik al eerder mijn oog laten vallen. Ik ben er nog niet toe gekomen om de koffiediscounter telefonisch te vragen wat nu weer een Laparello stoompijpje is en of je daar beter schuim mee krijgt. Hun website heeft wel bij elk apparaat een enthousiaste deskundige, die voor je ogen koffiezet met het apparaat (erg grappig en ook instructief) misschien kent U hem (van de website). Volgens deze deskundige is de mate fan fijnmaling belangrijk, omdat de koffie dan beter aftrekt wat overeenkomt met mijn ervaringen met volgens de winkelier veel te fijn gemalen koffie voor een papieren filter. Mijn vraag aan U zou kunnen zijn (maar ik kan hem ook aan de winkelier stellen): malen de genoemde machines fijn genoeg?
ik heb wel iets van Uw verhaal opgestoken, o.a. dat het op erg veel fronten mis kan gaan (sorry), waar ik even van moest bijkomen (ligt aan mij), maar enkele hoofdpunten zijn wel tot me doorgedrongen: hoe verser hoe beter, lekker sterk, goede kwaliteit bonen en een beetje opletten. En in de espresso drink ik graag een beetje melk, vooral niet teveel, maar ook niet te weinig en (U zult er wel van gruwen) een theelepeltje, niet teveel, niet te weinig, acaciahoning van De Traay (anders proef je de chemicalieen, die bij de bestrijding van bijenziektes gebruikt worden e.d.) Oh ja en vooral niet de melk teveel verhitten. Enfin, het is een beetje een verward geheel geworden, maar ik laat het erbij. Met vriendelijke groeten en nogmaals dank voor Uw prachtige werkstuk, T.Huismans

ik heb een delonghi apparaat gekocht met veel instelbare mogelijkheden en inderdaad jullie adviezen waren uitstekend. ik ben nog steeds een aantal dingen aan het fine-tunen maar de kofffie is super heerlijk en niet vergelijkbaar met een senseo apparaat bijvoorbeeld. we hadden een feestje thuis nou de koffie was geweldig ieder zijn eigen smaak. dus bij deze dank voor jullie adviezen groeten van jimmy

Mijn espressokoffie wordt steeds beter! Na een bezoek aan Italie heb ik ook geleerd een mooie romige schuimmelk te maken van gewone melk. groetje ad

Bedankt voor het E-book. Ik ben van een Senseo naar een Nespresso en nu naar een volautomaat gegaan. Op zoek naar de lekkerste koffiebonen en met deze machine zo’n perfect mogelijk kopje espresso te maken. Het E-Book “Het Geheim Van Een Echt Italiaans Kopje espresso maken” draagt hier zeker bij. Edu

Ariën bedankt voor deze tip erg leuk om je nieuwsbrief te lezen.
Met vriendelijke groet,
G.Koppelrath

Herkenbaar Ariën. Bedankt voor je mailtip.
Oefening baart kunst, maakt espresso maken ambachtelijk. Zelfde geldt voor opschuimen, ook zo’n kunst.
Hartelijk groet, M. Severijnen

Beste Arien van Reijs,
Ik heb zeker wat aan de tips gehad, we zijn nog steeds aan het uitproberen!
Met vr. groet,
C. van Moort

Prima document.
Hartelijk dank hiervoor.
Er stonden tips in die de koffie nog beter maken.
Groet Paul

Hallo Ariën, mijn espresso’s nog beter maken is al bijna niet mogelijk maar ik ben verslaafd aan dit soort literatuur.
Super bedankt voor het mogen lezen.
PS hier gebruikte apparatuur (thuis):
Diverse soorten groene bonen
Topur optical roaster
2x Pavoni stradivari
biacchi espresso apparaat
Rossa Airpresso PG espressoapparaat
OE Pharos handmolen
OE Lido handmolen
Hario Ceramic Slim handmolen
Bialetti.
Pad machine met Illy en Buscaglioni
Je begrijpt het wel, verslaaaaafd.
(Zakelijk ook nog Kees van der Westen MIrage)

Beste Arien Reijs
Het maken van een goede espresso is prima gelukt.
Wij zijn nog wat aan het proberen met diverse soorten
espresso bonen maar hebben voor ons de perfecte
boon voor een goed kopje gevonden,dit alles wel met
de juiste apparatuur,Rancilio Silvia en prof.molen,
Hartelijk dank voor het boek.
J. Keller

Inderdaad nu een goede espresso. Veel dank.

Ariën,
Met behulp van de handleiding ben ik gaan experimenteren met de maalgraad.
Het resultaat. Was/is een espresso. Die nog beter werd.
Bedankt vlor de tips.
Groeten ;
Dirk

Beste Ariën,

Dankjewel voor de beschrijving voor het koffie maken. Wat ik na het lezen van je beschrijving in ieder geval zeker wist is dat ik een waterfilter nodig had voor mijn apparaat (expobar brewtus rotary). Want ik had het tijdelijk aangesloten zonder filter totdat de loodgieter kwam. De koffie werd enorm zuur zonder filter.

Mijn ervaring:

Het was een behoorlijke ontdekkingsreis om tot de goede koffie te komen.
Het aandrukken van de koffie is heel cruciaal blijkt wel. Vooral eerst zacht en dan iets harder heb ik ontdekt. Maar vooral het zacht inzetten van de druk is cruciaal want dan blijft er ruimte in de gemalenkoffie hoewel je het toch hard kunt aandrukken (dit is wel een heel opmerkelijk verschijnsel)

Verder heb ik ontdekt dat de geweldig gezette koffie tintelt (versus dof), zacht is (versus hard), gruizig (versus niet gruizig), niet op het gehemelte smaakt maar op de tong en uiteraard niet extra zuur of bitter is (naast dat de koffieboon zelf ook zuur of bitter kan smaken). Ik heb ongeveer honderd bakkies gemaakt om tot het eerste goede bakkie te komen. En daarna ging het vrij snel naar het geweldig toe. Ik zit nu ongeveer op 40% geweldig, 50% goed en 10% redelijk (die gooi ik weg)

Ik heb in mijn leven ook ontdekt dat spanning in mij mede de koffiesmaak bepaalt. Als ik mij ontspande tijdens een kopje koffie drinken veranderde de smaak, vaak werd het zachter en zoeter. Meer spanning maakt de koffie harder en soms letterlijk voelbaar in maag of darmen. Met anderen is mij opgevallen dat de smaakvoorkeur ook door de persoonlijkheid bepaalt wordt (persoonlijkheid is in deze vastgezette spanning). Het is mij opgevallen dat maar weinig mensen de koffie zuiver kunnen proeven.

Warme groet, Frans

Beste Ariën,

Dank voor je reactie. Het E-book heb ik doorgenomen.
Ik twijfel nog steeds tussen doorgaan met de aloude koffie-automaat of overschakeling naar een goede espresso-machine
En dan wel een automaat, omdat ik absoluut “nog niet rijp ben” voor een met de hand te bedienen machine.

Daarom is nu de focus op het wel of niet aanschaffen van een deLonghi Ecam 26455 Prima Donna of soortgelijjk.
Wie weet komt het zo ver en kan ik via jou goede koffie bestellen!

Vriendelijke groet,
H. Goossens

Ariën,
Bedankt voor het boek.
Na het lezen van het hele verhaal heb ik ons Brita filter weer in eer hersteld en zelfs een molen aangeschaft.
Liet voorheen de koffie in de winkel malen maar dat is het net niet.
Nu maal ik voor 1 ronde de koffie steeds vers, geen bonen in de molen dus.
De kopjes maak ik nat en zet ze 30 sec. in de magnetron.
Mooi door en door warm, nog even afdrogen en klaar voor gebruik.
Ben nu op zoek naar de juiste bonen.
Jammer dat de verschillende webwinkels geen proefpakketten hebben van 100 gram en dan een stuk of 5 soorten.
Als je nu een mindere boon hebt kun je gelijk minimaal 250 gr. weggooien.
En de verzendkosten is een probleem, daardoor wordt het al gauw duur.
Ik drink eigenlijk te weinig koffie om een kilo aan te schaffen en ik wil ook niet dat het pak hier weken open staat.
Ben nu aangewezen op een Kaldi winkel in de buurt (overigens niks mis mee, lekkere bonen en ik kan steeds verse halen) .
Maar dankzij de tips in de handleiding ben ik heel goed op weg om het ultieme kopje espresso te maken.
Ik ben nu al heel tevreden.
Groeten,Rudi

Beste Arien .
Leuk dat je nog eens vraagt of het allemaal goed gaat .
Vind en vond je E-book een leuke aanwinst we gaan nog andere bonen uitproberen en kijken dan welke we het lekkerst vinden .
Alleen het opschuimen gaat nog niet zo goed met het stoom pijpje we hebben een Gaggia titanium maar dat zal wel aan mij nog liggen .
Maar ik blijf erbij dat je je steeds de lekkerste cappuccino in Italië krijgt zal wel aan de machine liggen en de bonen die ze daar gebruiken .
Met Vriendelijke Groet .
Gerard Spatz

Helemaal top, ik had dit probleem dus laatst.
Heb dus inderdaad de koffie langer laten doorlopen. Later zat ik te denken dat ik de koffie wellicht grover zou moeten malen. Maar het alternatief van de americano had ik nog niet bedacht.
Ik ga er eens mee aan de slag!
Gr. Paul

Uiteraard ook verkrijgbaar als:

Ken je koffieliefhebbers die de meningen over deze espresso handleiding ook interessant zouden vinden? Deel deze pagina gerust!